Zijn er vlinders die in drie generaties per jaar vliegen?

Daniël Mulder

4 September 2020 .

Vlindersoorten met maar één generatie per jaar vliegen vaak in de zomer. Vlinders met twee generaties per jaar hebben vaak een voorjaars- en een zomergeneratie. Maar zijn er ook vlinders die in drie generaties vliegen? Ja, de kleine vuurvlinder bijvoorbeeld. En het landkaartje ook.

De zomergeneratie van het landkaartje. Foto: Niels Kooyman

In september kun je nog allerlei vlinders zien vliegen. En ja, sommige soorten zijn zelfs al bezig aan hun derde generatie van het jaar. Voor het landkaartje bijvoorbeeld is het al tien tot vijftien jaar gebruikelijk dat er eind augustus, begin september een extra generatie verschijnt. Vroeger kende het landkaartje alleen een voorjaars- en zomergeneratie, die zag er trouwens anders uit dan de voorjaarsversie van het landkaartje. De derde generatie is qua kleur opvallend genoeg vaak weer een mix tussen beide generaties.

Knokkende kleine vuurvlinder

Ook de kleine vuurvlinder vliegt in drie generaties, daarom zie je die in september en zelfs oktober volop vliegen. De vlinder valt enorm op door de felle kleur: fonkelend oranjerood op de voorvleugels en de achterrand van de achtervleugel. De mannetjes zijn wat kleiner dan de vrouwtjes, maar verder is er weinig verschil waarneembaar.

Aan de kleine vuurvlinder kun je weinig blauw ontdekken. Toch behoort deze soort tot de familie Lycaenidae, oftewel de blauwtjes. De Nederlandse naam van die familie is niet zo gelukkig gekozen. Foto: Meeke de Beer

Wel zie je vaker bij de mannetjes beschadigingen aan de vleugelranden. Deels te wijten aan vogelaanvallen, maar vooral ook toegebracht door vechtende rivalen. Dagvlinders verdedigen hun territorium fel door middel van gevechten, waarbij het lijkt alsof ze ‘spelend’ om elkaar heen dwarrelen. Niets is minder waar: hierbij probeert de ene vlinder al fladderend de ander uit zijn territorium te verdrijven. Kijk voor meer verdieping ook bij de Vlinderstichting.

Meer leuke vlinderberichten

Foto header: Gilbert de Bruijn


Meer Dieren