Landelijke mollentelling: waar is de mol?

Paul Bohre

16 februari 2022 .

Waar is de mol? Komend weekend is de landelijke mollentelling, doe je mee? Ook tellingen van molshopen zijn welkom in het weekend van 19 en 20 februari 2020.

Gaan mollen in winterslaap? De meeste mensen zullen denken van wel. De kans dat de grond in de winter bevriest, is groot. Toch is het antwoord nee: mollen zijn het hele jaar actief. Ze graven zelfs dag en nacht. Een mol moet wel, want ze moeten dagelijks ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht aan wormen eten en daar is hij maar druk mee. Continu patrouilleert hij in zijn gangen of daar wormen in zijn gevallen en regelmatig graaft hij er een nieuwe gang bij. In februari gaan de mannetjes nog fanatieker graven. Dan maken ze lange gangen dicht aan het oppervlak tot ze in het gangenstelsel van een paarlustige buurvrouw komen.

Mollenweekend

Het hoofdvoedsel van de mol is de regenworm. Een mol verorberd gemiddeld dagelijks de helft van zijn lichaamsgewicht. Foto Edwin Giesbers

 

Regenwormen val

Mollen graven niet door bevroren grondlagen, maar dat hoeven ze ook niet. De gang van een mol is eigenlijk een grote ‘grondbeestjes-val’. De nietsvermoedende regenworm kruipt door de grond, komt in de gang terecht en wordt door de continu rondkruipende mol gegrepen. Als het kouder wordt, vluchten de wormen simpelweg dieper de grond in en de mol moet daar achteraan. Hij maakt dan een lager gangenstelsel. Wanneer het warmer wordt, kruipen de regenwormen weer omhoog, richting aardoppervlak. De mol gaat er opnieuw achteraan, terug naar de oude gangen.

Mollenweekend

Komend weekend is de landelijke mollentelling: alle waarnemingen van levende, dode mollen en molshopen zijn welkom. Foto iStock

 

Landelijke mollentelling

Komend weekend is de mollentelling. Belangrijk, want we weten veel te weinig over de mol en het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. Wat helaas wel duidelijk is, is dat de mol lijdt onder de klimaatverandering. Waar het beestje boven de grond moet uitkijken voor onder andere de uil en de vos, heeft hij ondergronds weinig natuurlijke vijanden. Wel wordt hij door klimaatverandering steeds dieper de bodem in gedwongen op zoek naar voedsel. Tegenwoordig moet hij zelfs naar twee meter of dieper!

Komend weekend 19 en 20 februari 2022 zijn daarom alle waarnemingen (levend, dood, molshoop) in heel Nederland en Vlaanderen welkom. Invoeren kan via het mollenmeldpunt  of via de Jaarrond Tuintelling.

Meer weten over de mol? Hier lees je meer over zijn mollengangen en hoeveel grond een mol verplaatst.

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de mol ondergronds in het donker zijn weg vindt?

 


Meer Dieren