Wat een vraag: komen muggen nu wel of niet af op licht?

Daniël Mulder

26 June 2020 .

Muggen

Licht uit, anders komen er muggen op de slaapkamer. Nog altijd hoor je mensen dit roepen als ze ’s avonds naar bed gaan. Maar klopt het wel?

Het is een fabel dat muggen afkomen op licht. Het is juist de lichaamsgeur die ze aantrekt. En die lichaamsgeur is bij ieder mens anders, daarom wordt de een meer geprikt dan de ander. muggenHet zijn trouwens de vrouwtjesmuggen die steken. Zij hebben namelijk de eiwitten uit het bloed nodig om eitjes te kunnen leggen.

Slaap lekker

Eigenlijk is er maar één manier om je nachtrust niet te laten verstoren door het irritante gezoem: slaap onder een klamboe of plaats een hor voor je raam. Muggen kunnen namelijk je lichaamsgeur detecteren tot op een afstand van 70 meter.

Ben je benieuwd of er veel of weinig muggen zijn rond je huis, neem dan eens een kijkje op Muggenradar. Dat is een een soort buienradar, maar dan voor muggen. Op Muggenradar zie je een kaart van Nederland met een verwachting van de muggenactiviteit voor vandaag en de komende vier dagen.

MuggenMeer muggen graag

Of we het nu leuk vinden of niet: de mug speelt een grote rol in het leven van mensen. Als importeur van dodelijke ziektes hebben muggen bijvoorbeeld een grote invloed gehad op de menselijke geschiedenis, zo valt te lezen in het fascinerende boek Mosquito. Lees het onder de klamboe! Bestel het eenvoudig hier.

Stel je natuurvraag aan Roots

Wist je dat Roots maandelijks natuurvragen van lezers beantwoordt? Heb je ook een leuke of interessante natuurvraag? Stel die dan aan een van onze experts.

Foto header: M. de Beer

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren