Wat een vraag: waarom heeft een naaktslak een gaatje bij zijn kop?

Daniël Mulder

21 July 2022 .

naaktslak

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: tijdens vochtige zomerdagen zie je veel naaktslakken. Als je goed kijkt, zie je dat een naaktslak een gaatje heeft bij zijn kop. Waarom eigenlijk?

Dit gat zie je bij de meeste landslakken en is een ademopening. Als je het gat aanraakt, trekt de slak hem snel in en blijft er niets meer van over. Dit doet hij ter bescherming. De ademopening staat in verbinding met een heuse slakkenlong. Bij de gewone huisslak zit die binnen in het huisje; bij een naaktslak in het midden van z’n lichaam. Het gekke is dat de opening tegelijk dienst doet als uitscheidingsorgaan. Eigenlijk is het dus een ademopening en anus ineen. Gelukkig zit het reukorgaan niet in de buurt, dus van stank heeft de slak geen last.

Nog 5 leuke natuurvragen

  • Deze hommel is geen hommel, maar wat dan wel?
  • Vlinders vliegen vaak wat dwarrelend en fladderend rond. Nooit zie je ze recht op hun doel af gaan. Vlinderexpert Kars Veling legt uit waarom ze zo vliegen.
  • Groeit de losgelaten poot van een hooiwagen weer aan?
  • Bloeit de teunisbloem pas als de zon onder gaat?
  • Deze zeenaaktslakken werpen zelf hun lichaam af en groeien dan een volledig nieuw lijf aan, ontdekten Japanse wetenschappers.

Foto: Teus Vlot

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren