Wat een vraag: groeit de losgelaten poot van de hooiwagen weer aan?

Daniël Mulder

21-06-2021 00:00:00

hooiwagen

Harvestmen Spider perched on a green leaf.

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: als je een hooiwagen oppakt aan zijn poot, laat hij die soms los. Groeit die poot weer aan? 

Volgens hooiwagenspecialist Hay Wijnhoven hebben de poten van hooiwagens een belangrijke functie. “Met hun ogen kunnen ze alleen licht en donker onderscheiden, maar hun poten zitten vol met zintuigen. De poten fungeren in feite als blindenstok en de belevingswereld van een hooiwagen speelt zich volledig af binnen de actieradius van de poten. Ze detecteren met hun poten verschillen in vochtigheid en temperatuur en tasten hun omgeving af.”

Met geurharen op diezelfde poten kunnen ze ook ruiken. Wijnhoven: “Bij gevaar kunnen ze actief één of meer poten loslaten, ofwel zelfamputatie! Het losse pootje heeft een eigen zuurstoftoevoer waarop het nog een tijdje door beweegt. Er groeit geen nieuwe poot meer terug. Ze kunnen er tot drie of vier missen.”

hooiwagen

Foto: Berber Reitsma

Hooiwagen is geen spin

Vanwege hun acht poten zou je zeggen dat hooiwagens spinnen zijn. Maar een spin hoort een voor- en een achterlijf te hebben met een smalle taille daartussen, en het lijf van een hooiwagen bestaat uit één deel. Daarnaast hebben hooiwagens geen gifkaken en misschien wel het belangrijkst: geen spintepels. Ze kunnen dus niet spinnen. Ze behoren weliswaar net als de schorpioenen en mijten tot de spinachtigen, maar tot de orde van de spinnen kunnen we ze niet toelaten.

Heb je ook een leuke natuurvraag? Stel deze hier.

Nog 5 leuke en verrassende natuurvragen

  1. Bloeit de teunisbloem pas als de zon onder gaat?
  2. Overleeft een vis een blikseminslag in het water?
  3. Bestaan er spinnen die kunnen vliegen?
  4. Leven er mollen op de Waddeneilanden?
  5. Brrr, leggen spinnen echt eitjes onder je huid?

Extra dik zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je nog veel meer leuke natuurvragen. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: iStock. Tekst kwam met hulp van Roy Kleukers van EIS Nederland.

 

Recente Editie

Meer Dieren