Wat een vraag: ik zag een vliegende spin, hoe kan dat?

Daniël Mulder

25-05-2021 00:00:00

vliegende spin

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Roots-lezer Nick Holland wil bijvoorbeeld weten: dit spinnetje (zie foto) schoot ineens 2 meter door de lucht. Waarom? Roots-expert en spinnenkenner Peter van Helsdingen legt het uit.

De vliegende spin voor vertrek. Foto: Nick Holland

“Dit is waarschijnlijk een jonge kruisspin”, aldus Peter van Helsdingen. “Kruisspinnen komen nu uit het eipakket dat het vrouwtje laat in de herfst 2020 heeft verstopt onder boombast of iets vergelijkbaars. Als in het voorjaar de temperatuur stijgt, komen de jongen uit het ei.”

Vliegende spin

De spinnenkenner vervolgt: “Ze blijven eerst nog even in een kluwen bij elkaar zitten en zwermen dan uit. Zoals deze. Zoals alle spinnen kunnen ze vliegen, dat wil zeggen: het bekende ‘ballonvaren’: wegzweven aan een draadje, gestuurd door de wind. Op avontuur de wijde wereld in. Aan het eind van dit jaar is hij of zij dan volwassen. Of opgegeten.”

Nog 5 intrigerende natuurvragen

De leukste natuurvragen in Roots

In de nieuwe Roots van juni vind je nog veel meer leuke natuurvragen. Bestel het juninummer eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Recente Editie

Meer Dieren