Oostenwind brengt schelpen

Paul Bohre

27 februari 2022 .

zeester

Voor de echte strandjutter is er met (zuid)oostenwind geen droog brood te verdienen langs het strand. Drijvende lading wijkt met aflandige wind juist verder weg uit de kust. Voor schelpenliefhebbers is oostenwind gunstig. De onderstroom staat dan juist op de kust: oostenwind brengt schelpen.

 

Natuurlijk, oostenwind brengt helaas ook veel kwallen richting de kust. Maar ook veel schelpen. Want bij deze windrichting ontstaat er een onderstroom in de richting van de kust. Hoe meer oppervlaktewater er naar zee wordt gestuwd, hoe grondiger de zeebodem door het dieptewater wordt schoongeveegd. Het resultaat van deze opruiming wordt je op het strand letterlijk voor de voeten geworpen. Zeker na een paar dagen harde oostenwind is het dus altijd leuk om het strand af te zoeken op krabben, zeesterren en apart gevormde schelpen zoals wulk, wenteltrap, fuikhoren, penhoren, koffieboontje. Het leuke is: op ieder strand vind je weer andere soorten.

Oostenwind brengt schelpen

De wulk is met 11 cm de grootste horen die je kunt vinden. Foto: Paul Bohre

 

Oostenwind brengt schelpen

Als je gaat zoeken naar schelpen, moet je de windrichting goed in de gaten houden. Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een ‘aanlandige’ wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven. Langs de Hollandse kust kun je het beste zoeken als de wind oost of noordoost is (‘aflandige wind’). Voor de Wadden is een zuidwesten of zuiden wind het meest gunstig. Dit verklaart misschien ook wel waarom de meeste (zeldzame) schelpen op de Wadden worden gevonden: de wind waait bij ons nu eenmaal meestal uit het zuidwesten. Verder is het vooral goed zoeken in het gruis langs de vloedlijn. Hierin bevinden zich de meeste soorten. Neem ook eens een kommetje mee naar huis, en bekijk het onder een loep of (als je die hebt) microscoop. Er gaat een wereld voor je open.

Oostenwind brengt schelpen

Het wenteltrapje is een supermooi schelpje om te vinden. Foto: Paul Bohre

 

Verzameltips

Neem voor onderweg een stevig luciferdoosje of filmrolkokertjes mee om de kleine kwetsbare schelpjes in op te bergen, en natuurlijk een grote pot of plastic zak voor de grote vondsten. Leg de schelpen, na ze schoon gemaakt te hebben een tijdje in zoet water om de invretende werking van zout water tegen te gaan. Droog ze hierna goed en berg ze dan liefst stofvrij en uit de zon op, anders verbleken de kleuren. Schrijf vooral bij zeldzame of mooie exemplaren de exacte datum en vindplaats met potlood op de onderkant van de schelp of op een etiketje. Dit vergroot de waarde van je collectie. Je weet tenslotte nooit hoe groot je verzameling uiteindelijk wordt.

 

Zoektips

Op de volgende stranden is schelpen zoeken zeker de moeite waard: Zwin bij Cadzand (haaientanden, fossiele schelpen), Westerschouwen/hoek pijlerdam (wenteltrapje, muiltje), Maasvlakte 2 (opgespoten zand/fossielen), Langevelderslag boven Noordwijk (vooral in de winter), IJmuiden (veel schelpafval van schepen!), Texel (rond de vuurtoren), Oostkant Vlieland (penhoorn), Terschelling, ten oosten van paal 8 (pelikaansvoet, groot tafelmesheft), Ameland, ten oosten van paal (noordkromp). En last but not least: schelpenpaden overal in Nederland. Een van de beste vindplaatsen voor haaientanden!

 

Superleuke website met een overzicht van de 50 meest gevonden schelpen.

Tips voor een goede schelpengids? Klik dan hier.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren