Wat een vraag: hoeveel otters sneuvelen jaarlijks door het verkeer?

Daniël Mulder

28 December 2021 .

Europese Otter. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Stel je natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoeveel otters sneuvelen jaarlijks door het verkeer?

Het is nu twintig jaar geleden dat de eerste otters werden uitgezet in Nederland. Tussen 2002 en 2008 werden in totaal dertig otters, tien mannetjes en twintig vrouwtjes, afkomstig uit Polen, Wit-Rusland en Zweden, uitgezet in het nationale park Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel en in de Rottige Meente in Friesland. Zo ontstond een nieuwe kernpopulatie van otters die de basis is gaan vormen voor de terugkeer van de otter in heel Nederland.

otters

Otters: een kwart sterft door het verkeer

Het succes van de uitbreiding kent een keerzijde. Otters kunnen per dag namelijk flinke afstanden afleggen en daarbij steken ze ook autowegen over. Uit de jaarlijkse monitoring van de otterpopulatie in Nederland door Wageningen Environmental Research blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers in 2020 ruim 140 geverifieerde verkeersslachtoffers is. Naar schatting komt jaarlijks 25 procent van de otterpopulatie om door aanrijdingen.

Opvallend was dat de groei van het aantal verkeersslachtoffers beduidend minder groot was dan in voorgaande jaren. De meest waarschijnlijke verklaring is dat door de coronamaatregelen er minder verkeer was op de weg. Met name in de herfst en wintermaanden van 2020 trad minder sterfte op in vergelijking met het voorgaande jaar. De meeste verkeersslachtoffers vielen in de provincie Friesland, gevolgd door Overijssel.

Roots Agenda/Scheurkalender 2024

Zin in nog meer natuurweetjes?

  • De Roots Natuuragenda (t.w.v. € 14,99) heeft een handige ringband, een overzichtelijk weekindeling mét veel schrijfruimte, voldoende notitiepagina’s, 6 gratis ansichtkaarten, de mooiste seizoenwandelingen en interessante weetjes.
  • De Roots Scheurkalender (t.w.v. € 17,99) geeft elke dag een natuurweetje of quizvraag (met uitleg of een antwoord op de achterkant) en is geïllustreerd met 366 full colour natuurfoto’s.
  • Je profiteert van een korting tot 47%!

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2024 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 20!

Nog 4 interessante natuurberichten

  1. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Maar waarom is het juist de merel die deze aandacht verdient?
  2. Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter. Hiervoor zwemmen ze naar rustige zandstranden of zandplaten langs de waddenkust. Met hun witte vacht en grijze snuit zijn de pups onmiskenbaar. Ze zijn nu te zien!
  3. De maanvis is ontegenzeggelijk één van de vreemdste vissen ter wereld. En deze (sub)tropische vis kun je zomaar ook hier treffen, juist in deze tijd van het jaar. Roots zet 7 weetjes over deze wonderlijke vis op een rij.
  4. Wat een vraag: kunnen zeehonden blaffen?

Foto’s: Marcel van Kammen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren