Wat een vraag: hoeveel otters sneuvelen jaarlijks door het verkeer?

Daniël Mulder

28-12-2021 00:00:00

Europese Otter. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Stel je natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: hoeveel otters sneuvelen jaarlijks door het verkeer?

Het is nu twintig jaar geleden dat de eerste otters werden uitgezet in Nederland. Tussen 2002 en 2008 werden in totaal dertig otters, tien mannetjes en twintig vrouwtjes, afkomstig uit Polen, Wit-Rusland en Zweden, uitgezet in het nationale park Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel en in de Rottige Meente in Friesland. Zo ontstond een nieuwe kernpopulatie van otters die de basis is gaan vormen voor de terugkeer van de otter in heel Nederland.

otters

Otters: een kwart sterft door het verkeer

Het succes van de uitbreiding kent een keerzijde. Otters kunnen per dag namelijk flinke afstanden afleggen en daarbij steken ze ook autowegen over. Uit de jaarlijkse monitoring van de otterpopulatie in Nederland door Wageningen Environmental Research blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers in 2020 ruim 140 geverifieerde verkeersslachtoffers is. Naar schatting komt jaarlijks 25 procent van de otterpopulatie om door aanrijdingen.

Opvallend was dat de groei van het aantal verkeersslachtoffers beduidend minder groot was dan in voorgaande jaren. De meest waarschijnlijke verklaring is dat door de coronamaatregelen er minder verkeer was op de weg. Met name in de herfst en wintermaanden van 2020 trad minder sterfte op in vergelijking met het voorgaande jaar. De meeste verkeersslachtoffers vielen in de provincie Friesland, gevolgd door Overijssel.

Zin in nog meer natuurweetjes?

De Roots Natuuragenda 2022 (t.w.v. € 13,99) bevat iedere week een weetje en staat verder vol met een selectie van 108 prachtige natuurfoto’s van deelnemers aan de Roots Natuurfotowedstrijd 2021. De Roots Scheurkalender 2022 (t.w.v. € 15,99) bevat 365 full colour natuurfoto’s. Met elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord).

Je ontvangt de agenda óf scheurkalender 2022 nu cadeau bij een mini-abonnement op Roots. Je betaalt slechts € 17,50!”

Nog 4 interessante natuurberichten

  1. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. Maar waarom is het juist de merel die deze aandacht verdient?
  2. Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter. Hiervoor zwemmen ze naar rustige zandstranden of zandplaten langs de waddenkust. Met hun witte vacht en grijze snuit zijn de pups onmiskenbaar. Ze zijn nu te zien!
  3. De maanvis is ontegenzeggelijk één van de vreemdste vissen ter wereld. En deze (sub)tropische vis kun je zomaar ook hier treffen, juist in deze tijd van het jaar. Roots zet 7 weetjes over deze wonderlijke vis op een rij.
  4. Wat een vraag: kunnen zeehonden blaffen?

Foto’s: Marcel van Kammen

Recente Editie

Meer Dieren