In de ban van snoeken: op pad met snoekkenner Fabian Smith

Marloes Blom

25 November 2021 .

snoeken

In de rubriek In de ban van… komen mensen aan het woord die een bijzondere fascinatie hebben voor één speciaal aspect van de natuur. Deze maand gaan we op pad met snoekkenner Fabian Smith (29). Sinds hij kan praten heeft hij al een passie voor snoeken, de ‘zoetwater-wolf van Nederland’, aldus Fabian. Tegenwoordig mag hij ook professioneel naar deze grote roofdieren kijken. In Roots december/januari lees je het volledige artikel ‘In de ban van snoeken’. Hier alvast een voorproefje – want wij snappen Fabian’s fascinatie wel.

De waterkantliefde zit Fabian Smith van jongs af aan ingebakken. “Het water heeft me áltijd geboeid. Toen ik als kind nog niet de tuin uit mocht, zat ik al altijd bij onze vijver. Ik speelde dat ik viste. Een stok met een touwtje, knoopje in de lijn, bolletje brood eraan. De goudvissen trokken dat er dan af. Een paar jaar later, toen ik een jaar of zes was en kon zwemmen, mocht ik met een hengeltje naar het water lopen.” Fabian vertelt dit terwijl hij met een hengel onder zijn arm op de parkeerplaats bij de Vlietlanden (bij Leiden) staat. We hebben hier afgesproken omdat de Vlietlanden mooi divers zijn, met verstopplaatsen én meer open water, havens en waterplanten als gele plompen en waterlelies. Ideaal terrein voor snoeken.

Perfect voor wat hij doet

Voorlopig is er niets aan de hand. Fabian vertelt vrolijk verder. Over dat de snoek voor hem toch echt dé vis is. “Er zijn wel meer soorten die ik mooi vind, maar de snoek is echt de aller-aller-mooiste. Het is een van onze grootste roofdieren. Hij is de wolf van het zoetwater. Hij is ook mooi omdat hij vaak uren tussen de planten op de loer ligt. Een beetje sneaky, wat hem mysterieus maakt. Maar vooral is hij mijn favoriet omdat je aan zijn lichaamsbouw zo geweldig kunt zien wat zijn levenswijze is. Al zijn vinnen staan bijvoorbeeld achter op zijn rug; de rugvin en de staart- en de anaalvin zitten allemaal achteraan. Puur om snel te kunnen bewegen. Als hij een klap met zijn staartvin geeft, schíét hij ervandoor. Hij kan in één seconde zeven keer zijn lichaamslengte halen. Vanuit stilstand! Hij spaart zijn energie voor de explosieve aanval.”

snoeken

‘s Nachts zaklampvissen bij een slootje

Intussen staat Fabian stil. Goedkeurend kijkt hij naar het water. Maar de hengel blijft onder zijn arm. “Als kind”, vertelt hij, “hield ik vooral van het avontuur. De vangst telde minder dan het op pad gaan. Ik ging er elke dag op uit. In een bootje zocht ik dan naar nieuwe plekjes, meestal lekker in mijn eentje. Ook ’s nachts ging ik eropuit. Het was fantastisch. Ik maakte altijd van alles mee. We woonden in de buurt van de Loosdrechtse Plassen. Langs de waterkant zag ik allerlei dieren, soms reeën, en als het donker was uilen.

’s Avonds en ’s nachts naar het water gaan kan ik sowieso iedereen aanraden. Ga bijvoorbeeld naar een slootje, dat is lekker te overzien. Schijn daarbij met een zaklamp in het water. Een snoek blijft dan liggen, je verstoort hem niet. Zaklampvissen noemen we dat! Je zult zien dat je het nooit meer vergeet. Ik ga nog steeds vaak ’s avonds of ’s nachts naar buiten. Het is geweldig om zo de natuur te beleven. Weet je wat het is? Als je een avond hebt zitten kleumen, als je zeiknat geregend bent, als je hebt afgezien en je komt dan weer thuis, dan is zo’n warm huis weer zoiets geweldigs. Van veel buiten zijn leer je te waarderen wat je hebt.”

Benieuwd hoe Fabian van zijn hobby zijn werk wist te maken, en hoe het zit met Jaws-scènes bij snoeken….? Je leest het in Roots december/januari.

CREDITS: TEKST MARJOLEIN VAN ROTTERDAM | FOTO iSTOCK

Speciale actie: Roots editie 12/01 2022 + Roots Jaarkalender 2022

Roots jaarkalender

Wat je nog meer leest in de extra dikke winter-editie van Roots:

  • Magisch IJsland: van ijsgrotten tot 200 meter hoge watervallen
  • Protectie voor de patrijs
  • Roots-redacteuren delen hun favoriete winterwandelroutes
  • Interview met de makers van de nieuwe Waddenfilm Silence of the Tides
  • Wandelen op landgoed Slangenburg in de Achterhoek
  • Een week alleen op de Terschellingse Boschplaat

En natuurlijk nog veel meer! Bij deze extra dikke editie van Roots ontvang je de Roots Jaarkalender 2022 t.w.v. € 4,99 (je betaalt dus € 8,99 voor Roots èn de Jaarkalender). De jaarkalender bevat elke maand de mooiste foto’s en een handig overzicht voor bijvoorbeeld verjaardagen en/of afspraken. Je vindt deze aanbieding nu in onze webshop.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren