Spectaculaire nachtdierensafari

Paul Bohre

25-06-2018 00:00:00

Euforisch kijken we terug op een spectaculaire nachtdierensafari in de Schoorlse Duinen afgelopen zaterdagnacht. Maar liefst dertig deelnemers zagen en hoorden meerdere nachtzwaluwen en vleermuizen, en vele honderden nachtvlinders. Moeder natuur heeft ons getrakteerd!

 

Afgelopen weekend was het de Nacht van de nachtvlinders, een initiatief van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek om de nachtvlinders letterlijk in de spotlights te zetten. Verspreid door heel Nederland werd er naar nachtvlinders gekeken, onder begeleiding van experts. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800! In de Schoorlse Duinen kwamen afgelopen weekend niet alleen de nachtvlinders aan bod, maar ook hun predatoren: vleermuizen en nachtzwaluwen.

Spectaculaire nachtdierensafari

Een van de vier mysterieus oplichtende witte nachtvlinderdoeken midden in het bos. Foto: Robert Viset

 

Drie soorten vleermuizen

Rond 22.00 uur vertrokken we in twee groepen: wandelaars gingen onder leiding van hulpboswachter Robert Viset eerst op zoek naar vleermuizen, de fietsers speurden naar de nachtzwaluw. Er fladderden meteen al drie soorten vleermuizen rond boven het Buitencentrum van Staatsbosbeheer! Excursieleiders Lineke en Dirk Barendregt (van IVN Noord-Kennemerland) waren euforisch. Hoog in de lucht buitelden de rosse vleermuizen rond, met een prachtige blauwe achtergrond en de halve maan als lichtend voorbeeld. Tussen de hoge trap en de Nieuweweg vlogen de dwergvleermuizen en laatvliegers ons letterlijk om de oren!

Spectaculaire nachtvlindersafari

Een van de grotere nachtvlinders op het doek: de ligusterpijlstaart.. Foto: Paul Bohre

 

Spectaculaire nachtdierensafari

De batdetectors die vleermuizen letterlijk oppikken door echo locatie, ratelden er op los. Bij het Klein Ganzenveld troffen we de fietsgroep onder leiding van Roots redacteur Paul Böhre. Met alleen maar blije gezichten. Ze waren getrakteerd op een nachtzwaluw spektakel. Langs de Nieuwe Weg hadden ze meerdere vogels over hun hoofden zien vliegen. En prachtig horen roepen. Maar ook met zijn allen bij elkaar konden we genieten van de nachtzwaluwen. Het blijken nieuwsgierige vogels zijn want ze kwamen soms vlak boven onze hoofden even in de lucht stilstaan.

Spectaculaire nachtdierensafari

Een van de mooi gekleurde nachtvlinders: de zomervlinder. Foto: Paul Bohre

 

Soorten spektakel

En tja, toen de vlinders. 4 doeken, 4 biotopen, rond de Berenkuil. Het verschil kon je mooi zien. Iedereen vond het bar-interessant. Ook de mensen zonder kennis. Of eigenlijk, vooral… De mensen werden langs alle doeken geleid, waar we door kenners van KNNV Den Helder/Alkmaar en natuurgids-cursisten van IVN Noord-Kennemerland prima ontvangen werden. En wát een kennis! Vlinderaars zijn hele enthousiaste mensen, onder leiding van specialist Klaas Kaag. In het gebied komen zeker 500 soorten voor, wij hebben er rond de 200 gezien. En, als kers op de taart: het weer. Windstil en prachtige luchten!! Al met al en avond om niet te vergeten.

 

In juli worden nog diverse nachtzwaluw excursies georganiseerd. Kijk hier voor de data.

Lees hier een leuke tweet over de nacht

Recente Editie


Meer Dieren