5 handige weetjes over teken

Daniël Mulder

12 April 2018 .

De temperatuur stijgt, dus worden ook de teken weer actief. De Week van de Teek, die dit jaar van 16 t/m 22 april wordt gehouden, heeft als doel meer voorlichting geven over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Roots geeft alvast 5 tekenweetjes.
teek

1 Wat is een teek?

Teken zijn geleedpotigen en lijken op kleine platte spinnetjes. Ze behoren dan ook tot de spinachtigen. Teken kennen vier levensstadia: ei, larve, nimf en de volwassen teek. De larve heeft zes poten maar de nimf en de volwassen teek hebben acht poten.

2 Waarom moeten we oppassen voor teken?

Teken (larve, nimf en volwassen teek) voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Daarbij kunnen ze de ziekte van lyme overbrengen. Naar schatting is 1 op 5 teken drager van de ziekte.

3 Hoe plant een teek zich voort?

De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren, dat gebeurt meestal op de ‘gastheer’. Na de paring zuigt het vrouwtje zich vol met bloed en zwelt haar lichaam  op. Eenmaal volgezogen met bloed laat ze zich op de grond vallen. Het vrouwtje heeft het bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Als de eieren rijp zijn, legt het vrouwtje deze op de bodem.  Ze legt in de herfst 1.000 tot 2.000 eieren. Daarna sterft ze. In het voorjaar komen de larven uit. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen.

4 Vallen teken uit bomen?

Je hoort het vaak, maar het schijnt niet zo te zijn. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken komen trouwens overal in Nederland voor, ook in je eigen achtertuin. Maar liefst 1 op de 3 mensen wordt in de eigen tuin door een teek gebeten.

5 Hoeveel mensen worden door teken gebeten?

In Nederland gaat het jaarlijks om ongeveer 1,3 miljoen tekenbeten. Daarom is het belangrijk dat je jezelf controleert na een bezoek aan de natuur, tuin of park. Heb je een teek? Verwijder die dan zo snel mogelijk. Hoe langer het beestje in de huid zit, hoe groter de kans dat het dier ziekteverwekkers overdraagt. Hoe je een teek verwijdert zie je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren