Tuinslakonderzoek bewijst: hogere temperatuur zorgt voor lichtere slakkenhuizen

Daniël Mulder

2 September 2018 .

Breng zelf de evolutie in je achtertuin in kaart met SnailSnap. Met deze app konden burgers in 2017 wetenschappers helpen bij onderzoek naar de tuinslak.  Want aan de hand van de kleur van het slakkenhuis en de locatie kunnen onderzoekers bepalen of en hoe tuinslakken zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking. Het tuinslakseizoen van 2017 leverde bijna 10.000 foto’s op.

Foto: Piet Haaksma

In Nederland is de gemiddelde jaartemperatuur sinds 1950 met 1,5°C gestegen. Verstedelijking zorgt lokaal zelfs voor nog grotere temperatuurstijgingen en droogte. Planten en dieren moeten zich aanpassen aan deze veranderende omstandigheden om te overleven. Maar kunnen zij dit wel snel genoeg?

Onderzoek aan de gewone tuinslak kan meer inzicht geven in de manier waarop dieren zich aanpassen. Huisjes van de gewone tuinslak komen namelijk in veel verschillende kleuren voor. De kleur van het huisje bepaalt mede hoe goed de slak bestand is tegen hitte en droogte. Slakken met lichtere huisjes zullen bijvoorbeeld minder snel oververhit raken in de volle zon. Betekent dit dat tuinslakken door klimaatverandering en verstedelijking dan ook lichter van kleur worden? Dit is één van de vragen die de onderzoekers hopen te beantwoorden met behulp van de SnailSnap-app.

Resultaten 2017

Burgerwetenschappers die tijdens het tuinslakkenseizoen van 2017 meededen aan het SnailSnap-project, hebben samen bijna 10.000 foto’s van gewone tuinslakken ingestuurd. De resultaten van 2017 suggereren dat temperatuur invloed heeft op de kleur van de huisjes van tuinslakken.

Zo waren de huisjes van slakken die op relatief koude plekken werden gefotografeerd gemiddeld donkerder van kleur dan de huisjes van slakken die op warmere locaties werden gevonden. Ook verstedelijking lijkt dus effect te hebben op de kleur van de tuinslakken: in stedelijk gebied werden er relatief meer slakken met lichtgekleurde, gele huisjes gefotografeerd dan in niet-stedelijk gebied.

 

Meer foto’s van de tuinslak

De gegevens die in 2017 zijn verzameld, zorgen voor een goede basis voor het verdere project. Klimaatverandering en verstedelijking zijn processen die nog altijd doorgaan. Om de gevolgen van deze processen op de voet te kunnen volgen, ontvangen de onderzoekers ook dit jaar daarom weer graag zo veel mogelijk foto’s van gewone tuinslakken via SnailSnap.

De app is eenvoudig in gebruik en is beschikbaar voor iedereen met een Android-telefoon. Je hoeft enkel een foto van een tuinslak te maken en die te versturen. De gps-coördinaten van de foto worden automatisch meegestuurd. Slakkenexperts controleren vervolgens alle foto’s en noteren de kleur van de slak. De app is een initiatief van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het project over 2018 loopt in ieder geval nog tot oktober, de periode waarin tuinslakken het meest actief zijn.

 

Foto header: Noortje Russel

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Dieren