Wat een vraag: wat eten de wolven van de Lage Landen?

Daniël Mulder

15 March 2021 .

wolven

Roe Deer(Capreolus capreolus) adult female with 2 fawns on meadow

Wolven zijn vaste inwoners geworden van Nederland en België. Ze pakken af en toe een schaap, maar wat staat er verder op het menu van de wolven van de Lage Landen? 

‘Een wolf heeft drie tot vier kilogram vlees, merg en ingewanden per dag nodig, maar hij kan ook tien kilogram voedsel in één keer eten en daar dagenlang op teren’, schrijft de Vlaamse wolvenkenner Jan Loos in zijn recent verschenen boek In het spoor van de wolf (zie ook kader onderaan). Indien nodig kunnen wolven zelfs twee weken zonder voedsel. Volgens de website Wolven in Nederland jaagt een wolf ‘op allerlei prooidieren: van reeën en zwijnen tot aan knaagdieren, zoals muizen, ratten en bevers’.  Hoewel wolven de voorkeur geven aan natuurlijke prooien, pakken ze ook gemakkelijk bereikbare prooien, denk aan schapen en geiten.

Foto: iStock.

Ree en zwijn op het menu

Wat eten de wolven nu in Nederland en België? Het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in België deed onderzoek naar het wolvenmenu. Het INBO analyseerde 105 wolvenuitwerpselen. Deze werden ingezameld tussen mei 2018 en december 2020. Op basis van de onverteerbare voedselresten, zoals haren en botfragmenten, kon worden uitgevogeld welke prooien de wolf had gegeten.

89,5% van de uitwerpselen bevatte wilde hoefdieren zoals ree en everzwijn. 65,7% bevatte ree, de belangrijkste prooisoort. In ruim een kwart (25,7%) van de uitwerpselen zat everzwijn. Op de tweede plaats staat vee, met 14,3%. Ook haasachtigen leverden met 11,4% een wezenlijke bijdrage aan het dieet.

Duitse wolven

Deze cijfers uit België verschillen met een eerder onderzoek uit 2000, gedaan in Duitsland. Toen werden tweeduizend wolvenkeutels in Lausitz onderzocht. De uitkomst: ree 52,1%, edelhert 24,7%, wild zwijn 16,3% haas 3,4%, moeflon 0,7%, damhert 1,5%, vee 0,8%, overig 0,5%. Op basis van de cijfers uit onze buurlanden, kun je verwachten dat de wolven in Nederland vooral op reeën jagen, want die zijn ruimschoots aanwezig.

Meer over wolven

  • Heb je je de podcastserie Het jaar van de wolf al eens beluisterd? In aflevering 6 vertelt Hugh Jansman, dieronderzoeker bij Wageningen Environmental Research, hoe wolven jagen.
  • 10 leuke weetjes over de wolf.
  • Ook edelherten staan op het menu van de Veluwse wolf.

Recensie: Iconisch roofdier

Dat Jan Loos, die in 2011 al de campagne Welkom Wolf begon, een van de grootste wolvenkenners van de Lage Landen is, wordt al snel duidelijk in zijn ‘wolvenboek’. Zijn taal is helder en zeer toegankelijk, en als lezer voel je dat hij de materie meester is. Loos legt onder meer uit hoe wolven leven, hoe je met ze kunt samenleven en hoe je ze herkent. Leuk is bijvoorbeeld de keukentafeltest om in te schatten of je in het veld een wolf hebt gezien. Als je denkt dat het gespotte dier met zijn rug tot het blad van de keukentafel komt, dan zou het een wolf kunnen zijn die een schofthoogte heeft zo’n 70 cm.

In het spoor van de wolf, Jan Loos, Lannoo, € 21,99.

Foto header: Marcel van Kammen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren