Wijdbeens of met een rietje: 3x slimme dierlijke drinkmanieren

Marloes Blom

8 July 2020 .

Dierlijke drinkmanieren

’s Zomers kan het zo zinderend warm zijn dat je verlangt naar een fris glas helder water. Ook dieren moeten hun dorst lessen en hebben zo hun eigen dierlijke drinkmanieren. In de dubbeldikke Roots juli & augustus lees je de (meer of minder) vernuftige drinkmanieren van allerlei dieren – zoals de rode eekhoorn, het bruine capucijneraapje, de visdief en de jakhals.  Hier vast hoe de Australische hagedis, leeuw, en giraffe hun dorst lessen.   

1. De Australische hagedis: met een rietje

De Australische hagedis kan geen water drinken met zijn mond: die is helemaal aangepast om mieren te eten. Water drinkt hij door zijn huid. Als dit doornige diertje dorst heeft, duwt hij met zijn poten vochtig zand op zijn rug. De huid bevat een soort rietjes die water uit het zand opzuigen. Vervolgens loopt het water door de zwaartekracht naar zijn keel.

Dierlijke drinkgewoonten

De Australische hagedis drinkt via zijn huid. Foto: Pixabay.

2. De leeuw: kan zo nodig dagen zonder water

Leeuwen drinken vrijwel elke dag, maar als het moet kunnen ze dagenlang zonder water. Ze halen hun vocht dan uit prooien en drinken uit planten, zoals de tsamma-meloen. Welpjes drinken de eerste twee tot drie maanden van hun leven alleen moedermelk. Daarna drinken ze ook water, en doen dat het liefst zij-aan-zij zoals je ziet op deze video.

dierlijke drinkgewoonten

Een mannetjes leeuw drinkt in de Kalahari woestijn. Foto: iStock.

3. De giraffe: wijdbeens

Giraffes moeten in een heel aparte houding gaan staan om te drinken: met de benen wijd. Anders kunnen ze niet bij het water. Dan begint de drinkklus pas echt. Want hoe krijgen ze dat water die hele lange nek door omhoog als ze zo staan? Daar hebben giraffes een vernuftige truc voor. Ze gebruiken hun lippen en strottenklep als zuiger, zodat ze water in de slokdarm (in de nek) kunnen pompen. Zit daar eenmaal genoeg water in dan stoppen ze, gaan rechtop staan en het water stroomt door de zwaartekracht vanzelf hun maag in. Hoe het precies gaat zie je op deze video.

Dierlijke drinkgewoonten

Deze giraffe heeft net gedronken. Foto: iStock.

Meer lezen

CREDITS: TEKST KIM VEENMAN | BEELDEN iSTOCK | PIXABAY (HEADER)

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Dieren