Zeldzaam eikapsel van de kathaai

Paul Bohre

17 januari 2020 .

Roots-redacteur Paul Böhre woont in Schoorl en wandelt geregeld over het strand. Uiteraard om vogels te kijken, maar hij is ook altijd op zoek naar aparte strandvondsten. Afgelopen week vindt hij op het strand bij Hargen iets heel bijzonders: een zeer zeldzaam eikapsel van de kathaai.

 

In de wintermaanden kom ik graag op het strand. Het is er dan meestal lekker rustig, en vooral na een storm zie of vind ik altijd wel iets bijzonders. Maar dit keer iets waarvan ik meteen denk: Huh? Ik zie hem ineens liggen. Een zwart langwerpig eikapsel van een haai. Ik vind wel vaker eierkapsels van roggen, heel soms van de hondshaai. Laatstgenoemde zijn langwerpiger, tot een cm of 6 lang. Maar deze is een stuk groter en breder!

Zeldzaam eikapsel van de kathaai

Het eikapsel van de kathaai (boven) is een stuk groter dan dat van de hondshaai. Foto Paul Bohre

 

Zeldzaam eikapsel van de kathaai

Bij nader inzien blijkt het een eikapsel van de kathaai. Een zeldzaamheid langs de Nederlandse kust. Wees gerust: ze worden niet langer dan pakweg een meter en eten geen mensenvlees. Haaien produceren regelmatig eikapsels. De moederhaai zorgt niet voor haar jong – haaien worden als klein, maar wel zelfstandig visje geboren. Aan elke hoek van het kapsel zit een gekrulde draad, waarmee de haai het kapsel vastmaakt aan iets stevigs. Liefst iets wat blijft staan zodat het kapsel op één plek blijft. Sommige eikapsels zijn troebeler van binnen dan andere, bij de doorzichtige eikapsels kun je het piepkleine haaitje al heel duidelijk zien bewegen. Bovendien zie je een stukje van de navelstreng en de eidooier waaruit het haaitje al zijn voedingsstoffen krijgt.

 

Acht maanden

Het kan heel lang duren voordat een haaitje echt geboren wordt. Maanden! Het hangt af van verschillende factoren, onder andere de temperatuur. Je zou denken dat bij constante omstandigheden, zoals in een aquarium, alle eieren er even lang over doen om uit te komen. Toch duurt het bij de een langer dan bij de ander. Na maximaal 8 maanden komt het haaien-eikapsel uit.

Zeldzaam eikapsel van de kathaai

Drie soorten eikapsels van een rog: v.l.n.r. gevlekte rog, stekelrog en blonde rog. Foto Paul Bohre

 

Eikapselposter

Ook roggen leggen eikapsels. Die zien er heel anders uit: meer vierkant en niet doorzichtig. Elke soort heeft een iets andere vorm, dus kun je aan de vorm zien van welke soort hij is. Loop je langs het Nederlandse strand, dan vind je soms een eikapsel van een haai of rog. Altijd leeg. Een leuke vondst en zeker het doorgeven waard. Als je wilt weten van welke soort een gevonden eikapsel afkomstig is, dan kun je hem determineren met behulp van de eikapselposter.

 

Lees hier een eerder verhaal over een andere bijzondere vondst van een eikapsel van de blonde rog.

In oktober 2016 werd op het strand van Schoorl een levende kathaai gevonden. Lees hier het verhaal. De foto in de kop is van deze vondst en is van Roelof Meijer.

De waarneming zijn welkom op waarneming.nl

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Blog