Zo vangt een zeearend een vis

René Alblas

3 December 2023 .

Deze prachtige foto (met gedurfde uitsnede) van een zeearend die een vis vangt, is de nieuwe Roots Foto van de Week. De fotograaf is Catherine De Decker.

De fotograaf maakte deze foto in Noorwegen. De kans om daar een zeearend tegen te komen is bijzonder groot. Zo leven er bij de Lofoten al zo’n 4000 paren. Er zijn veel andere plekken langs de Noorse fjordenkust waar zeearenden leven. Het dier komt ook in Nederland voor. Sinds 2006 broedt de zeearend ieder jaar in de Oostvaardersplassen. En vanaf 2010 broedt de zeearend ook in de IJsselmonding, het Zwarte Meer, het Lauwersmeergebied en de Biesbosch.

De bijnaam voor de zeearend is “vliegende deur”, met een grootte tot 1 meter en een spanwijdte tot 2,5 meter kun je begrijpen waar deze naam vandaan komt. Bij zo’n grote vogel hoort natuurlijk ook een groot nest, dat kan een doorsnede van 2 meter hebben. Ze eten vis, watervogels, zoogdieren en aas. Ongeveer 20 jaar is hun maximale leeftijd.

Lees nog veel meer over de zeearend in dit interessante artikel van Paul Böhre.

Zo klinkt een zeearend.

Ook mooi en ook te zien in Nederland en België, de buizerd en de sperwer.

zeearend
Let ook op de krachige gele poten.

Doe je ook mee met de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Iedere zondag kiezen wij uit de inzendingen voor de Foto van de Maand wedstrijd een opvallende foto en dat is de Foto van de Week. Deze foto is ingezonden voor de november/december-wedstrijd.

Je kunt nu inzenden voor de Foto van de Maand november/december wedstrijd. Het thema daarvan is Roofvogels. Inzenden voor deze wedstrijd kan tot en met 10 december. Op 12 december start de januari wedstrijd, met als thema tuinvogels.

Kijk hier naar alle eerdere Foto’s van de Week

Meedoen kan hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Foto van de Week