Noordzeefotowedstrijd 2023: de winnaars

Marloes Blom

12 June 2023 .

Noordzeefotowedstrijd

Foto: Nathalie Munning

De Noordzee is prachtig en kan je telkens weer verrassen, maar hoe leg je ‘m ook mooi vast op beeld? De winnaars van de Noordzeefotowedstrijd, een initiatief van Stichting De Noordzee, slaagden erin.

Stichting De Noordzee

“Samen voor een schone en gezonde Noordzee”, dat is het motto van Stichting De Noordzee – al ruim veertig jaar. De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland en België. Met prachtige stranden en een enorme hoeveelheid dieren die onder water en/of bij de kustlijn leven. Het is ook één van de drukst bezochte zeeën ter wereld, aldus Stichting De Noordzee, met spanningen tussen natuur, energie, scheepvaart en voedselvoorziening. Op noordzee.nl somt de stichting haar vier kerndoelen op:

1. Ruimte voor de natuur
2. Duurzaam voedsel
3. Natuurvriendelijke energie
4. Schone zee

Noordzeefotowedstrijd

Met de Noordzeefotowedstrijd riep de stichting iedereen op om zijn of haar favoriete foto van de Noorzee in te sturen. Zo’n 500 mensen gaven gehoor aan die oproep. De jury koos daaruit 10 favorieten waarop door iedereen gestemd kon worden. Op 8 juni werden de drie winnaars bekendgemaakt, en Roots mag ze delen.

De winnende foto

De winnende foto, die met uitstek de meeste stemmen kreeg, werd gemaakt door Nathalie Munning. Het was ook één van de favoriete inzendingen van jurylid Marcelien Bos-de Koning, onder meer vanwege het kleurenpallet én het reliëf: “Het reliëf van een kwelder is het hoofdonderwerp van de foto. Kwelders zijn heel belangrijk voor ons watergebied en kustzones. Het zit vol leven en is mega belangrijk voor het behoud van onze natuur.”

De winnende foto van de Noordzeefotowedstrijd. Foto: Nathalie Munning

Nummers twee, drie en vier

Op de tweede plek eindigde Esther Barmentlo, met een foto die favoriet was bij jurylid z.k.h. Prins Carlos de Bourbon de Parme. “Deze foto staat voor mij op nummer 1, omdat hij vier dingen prachtig in beeld brengt: lucht, zee en land met ergens op een snijvlak de nietige mens. Het geeft mij als kijker het gevoel van nederigheid om als mens tussen zoveel macht en pracht te staan.”

Karin de Jonge, welbekend bij Roots, won met haar foto de derde plek. Jurylid Marcelien roemt hoe de foto helemaal is ingezoomd op één klein ding in het grote geheel, “magisch”. Op de vierde plek eindigde Arjen Hartog, met een spectaculaire wolkenlucht én de duinen mooi in beeld gebracht.

Op de tweede plek eindigde deze foto die, aldus de jury, vier dingen prachtig in beeld brengt: lucht, zee en land met ergens op een snijvlak de nietige mens. Foto: Esther Barmentlo
Met deze ingezoomde foto werd de derde plek in de wacht gesleept. Foto: Karin de Jonge
Op plek vier eindigde deze foto van een prachtige wolkenlucht boven de duinen, strand en zee. Foto: Arjen Hartog

Benieuwd naar de eervolle vermeldingen? Die kun je bekijken op noordzee.nl.

Meer lezen

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie