Dit zijn (volgens Roots) de leukste natuurcentra van Nederland

Daniël Mulder

11 December 2018 .

bezoekerscentrum

De winter is een mooi seizoen om bij een bezoekerscentrum langs te gaan. Maar welke bieden de meeste buitenbeleving? In het extra dikke winternummer van december en januari zet Roots de 10 meest verrassende op een rij. Deze 3 staan in de top 10.

Op de grens van wad en IJsselmeer

bezoekerscentrum

Foto: Ruben van Vliet

Bij Afsluitdijk Wadden Center was het feest begin september toen binnen een halfjaar de 100.000ste bezoeker zich al meldde. De inzet was 70.000 tot 100.000 bezoekers per jaar, dat getal is inmiddels opgeschroefd tot 150.000 tot 200.000 bezoekers.
Wat maakt dit beleefcentrum op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand zo aantrekkelijk? Allereerst twee belangrijke bijzaken: de toegang tot de expositie is gratis én restaurant SKOM heeft een geweldig uitzicht over het IJsselmeer. Maar dit centrum heeft ook echt iets te bieden: de historie van de Afsluitdijk en het IJsselmeer, het verhaal over werelderfgoed Waddenzee én natuurlijk de Vismigratierivier. Dit wordt een opening (de bouw moet in 2019 beginnen) in de Afsluitdijk zodat trekvissen zoals zeeprik, fint, paling en driedoornige stekelbaars heen en weer kunnen zwemmen tussen de Waddenzee het IJsselmeer.

Locatie: Afsluitdijk 1c, Kornwerderzand. Toegang: gratis. Open: dagelijks, expositie van 10-18 uur, horeca van 10-21 uur. Info: afsluitdijkwaddencenter.nl.

 

Wisenten en przewalskipaarden zoeken

Foto: Niels Kooyman

Pal naast Lelystad ligt een natuurpark ligt waar je elanden, wilde zwijnen, bevers, moeflons, przewalskipaarden en wisenten kunt zien. Dat klinkt als een dierentuin, maar dat is het niet. De dieren leven in grote gebieden met graslanden en bos.
In het kleine maar informatieve Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad – waar een opgezette wisent staat – temperen ze vriendelijk de dier-zie-verwachtingen: “De leefgebieden zijn groot, je moet goed zoeken naar de dieren.” De fijne horeca hier – Hajé genaamd – is veel groter dan het bezoekerscentrum zelf. Je kunt er fietsen huren en er zijn verschillende wandelroutes. Het park, 3,7 km2 groot, biedt een mix van water, bos en graslanden. Het gros van de paden is verhard.
Naast het wild achter de hekken is er ook ‘normaal wild’ te zien, denk aan reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen. Leuk voor de kinderen: otters krijgen rond 15 uur een visje gevoerd. Dat levert spektakel op want er is ook een blauwe reiger die probeert de vis te stelen van een bejaarde otter.

Locatie: Vlotgrasweg 11, Lelystad. Toegang: gratis, parkeren € 3. Meer info: zie flevo-landschap.nl/bezoekerscentra.

 

Beleef de Biesbosch

Foto: Jacques van der Neut

Wie voor het eerst vanuit Werkendam over de Bandijk naar het nieuwe Biesbosch MuseumEiland rijdt, kijkt zijn ogen uit. In plaats van oude landbouwpolders ligt hier een uitgestrekt waterrijk gebied met eilanden waar koniks, waterbuffels en hazen lopen. Vanaf de uitkijkpunten zie je duizenden vogels, waaronder grote zilverreigers. Als de zeearend overvliegt gaan duizenden ganzen de lucht in. De nieuwe Noordwaard is één grote vogelboulevard!
Voor koffie en meer kun je terecht in het Biesbosch MuseumEiland. De Biesbosch zelf is een ongekende inspiratiebron voor kunstenaars en fotografen. Regelmatig vind je in het museum exposities die eigentijdse kunst verbinden met de permanente museale collectie over de griendcultuur en de landschappelijke waarden van de ‘nieuwe’ Biesbosch.
Vanaf het MuseumEiland starten vele fiets- en wandelroutes, en diverse (thema) excursies en vaartochten.

Locatie: Hilweg 2, Werkendam. Toegang: € 8,50, 4 t/m 12 jaar € 5,50. Meer info: zie biesboschmuseumeiland.nl.

 

Top 10 natuurcentra

In het dubbeldikke december- en januarinummer vind je de complete top 10 van de leukste buitencentra. Bestel het nummer eenvoudig online.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie