Groen doen in oktober: tips voor een duurzaam leven

Daniël Mulder

10 oktober 2019 .

duurzaam

Door duurzaam te leven, help je ook de natuur. Roots geeft daarom maandelijks tips voor een natuurlijker en duurzamer leven. Deze keer: van groente-app tot rommeltuin.

Welke melk is beter voor elk?

Koemelk is milieubelastend door de ruimte die de productie van veevoer inneemt, door ontbossing én transport. Daarnaast is het methaan in een koeienscheet ook een broeikasgas. Gelukkig zijn er alternatieven. Door onderzoekers van de Universiteit van Oxford werd de klimaatimpact daarvan in 2018 onderzocht. Plantaardige melk blijkt beter dan koemelk, en daarvan veroorzaakt amandelmelk de minste uitstoot. Maar amandelen worden geteeld in droge gebieden als Californië, Australië en Spanje, terwijl ze veel water nodig hebben (maar de helft minder dan voor de productie van koemelk). Daarom zijn haver- en sojamelk de beste alternatieven.

duurzaam

Foto: istock

Cadeau met een lange adem

Via de website geefeenboompje.nl kun vrienden, familie of collega’s een boompje cadeau doen. Nu is er een zakelijke variant: groeigeschenk.nl, dat groene, bloeiende en duurzame relatiegeschenken aanbiedt. Naast boompjes zijn dat bijvoorbeeld planten, zaden, bollen, bloemen en zelfs groeipapier.

Groente-app

Wil je de meest duurzame keuze kunnen maken uit het groentenaanbod van je supermarkt, dan is de app Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal een ideaal hulpmiddel. Geef in welke groente uit welk land je in welke maand op het oog hebt en ziet of jouw keuze de duurzaamste is – en zo niet, welke wel (en waarom). Kijk voor meer informatie op groentefruit.milieucentraal.nl. Verkrijgbaar voor iPhone en Android.

duurzaam

Foto: Pixabay

Rommeltuin is beter

Duurzaam tuinieren is niet zo moeilijk. Dat kan bijvoorbeeld al door slim te planten: heb je elk seizoen planten die bloeien, dan ontstaat een gevarieerde insectenpopulatie. Borders dicht laten groeien zorgt voor minder onkruid. Herfstblaadjes laten liggen op de perken is goed voor het bodemleven, wat weer minder onkruid en meer voedsel voor planten oplevert. Eigenlijk geldt tot op zekere hoogte: hoe rommeliger de tuin, hoe beter. Een van de natuurorganisaties die regelmatig cursussen organiseert waarin je leert van je tuin een natuurreservaatje te maken is IVN. Info: ivn.nl/activiteiten.

Foto header: Niels Kooyman

Lees ook het natuurblog over groene levenskunst van Roots-redacteur Daniël Mulder

-----------

Doe mee met de Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024

-----------


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie