7 minivakanties: per fiets langs natuurkampeerterreinen in Nederland

Daniël Mulder

19 May 2019 .

Zoek je nog naar inspiratie voor een natuurbelevenis, dan is dit misschien een mooi idee: een mini-fietsvakantie in Nederland langs natuurkampeerterreinen. Nederland Fietsland en stichting De Groene Koepel hebben zeven routes ontwikkeld waarbij je onderweg kampeert op een natuurkampeerterrein.

Nederland telt 134 natuurkampeerterreinen. Dat zijn kleine campings die midden in het groen liggen en waar rust en ruimte belangrijk zijn. Vrees niet: deze campings zijn niet heel erg basic, je kunt er gewoon douchen en naar het toilet. Per terrein verschilt het wel of er ook stroom is, wifi  of een accommodatie waar je kunt verblijven bij slecht weer.

natuurkampeerterreinen

7 natuurfietsroutes

De terreinen liggen verspreid over heel Nederland en Nederland Fietsland en stichting De Groene Koepel hebben zeven fietsroutes (langs fietsknooppunten) bedacht, die bij uitstek geschikt zijn voor een (korte) fietsvakantie. Onderweg overnacht je op een natuurkampeerterrein. De terreinen zijn sowieso zeer geschikt voor fietskampeerders: op elk terrein wordt tot 19 uur ’s avonds een plekje vrijgehouden voor fietsers (of wandelaars). Je overnacht midden in de natuur op ruime, rustige plekken met veel privacy. Terwijl je lekker uitrust voor je tentje, geniet je van het groen om je heen.

Een van de zeven routes is bijvoorbeeld de Natuurkampeerroute Achterhoek. Deze route is 350 km lang en bestaat uit relatief korte dagetappes van circa 41 km. Die korte routes zijn ook handig wanneer je met kinderen een fietsvakantie houdt. Een overzicht van alle zeven routes vind je hier.

Groene boekje

Voor je op de fiets stapt, moet je wel een natuurkampeerkaart aanschaffen. Bij deze kaart ontvang je Het Groene Boekje. Daarin staan alle terreinen kort beschreven, inclusief de aanwezige voorzieningen, tarieven en routebeschrijvingen. Het Groene Boekje met Natuurkampeerkaart kost € 15,95 en bestel je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie