Vergroot je natuurkennis: houd een natuurlogboek bij

Daniël Mulder

2 april 2019 .

natuurdagboek

April is een mooie maand om te beginnen met het bijhouden van een natuurlogboek. Door het maken van aantekeningen en eventueel schetsen, verdiep je razendsnel je kennis van de natuur om je heen. Maar hoe begin je een natuurdagboek? Roots geeft 5 tips.

Een natuurlogboek, ook wel natuurdagboek of natuurjournaal genoemd, kun je ieder moment van het jaar beginnen. Maar nu het voorjaar losbarst is het extra leuk, want je boekt gelijk resultaat. Door regelmatig te noteren, en misschien ook te tekenen, wat je ziet en wat je hoort, ga je vanzelf beter om je heen kijken en zie je dingen die andere mensen missen.

natuurdagboek

Foto: Pixabay

Ontdek patronen

Door het bijhouden van een natuurdagboek zie je hoe subtiel de seizoenen veranderen. Je noteert je eerste kievit, het eerste speenkruid of de eerste citroenvlinder. Ook kun je kiezen één specifiek onderwerp te volgen: bomen, vogels, insecten, de keuze is ruim.

Als je net begint, kun je al na een paar maanden terugbladeren en al je natuurbelevenissen herbeleven. Ik hield eens een paar maanden lang bij welke wolken ik zag in de ochtend, middag en avond. Door dat te doen ging ik het weer buiten beter begrijpen. Mijn Roots-collega Paul Böhre houdt al jaren natuurdagboeken bij, die kan patronen ontdekken in al zijn waarnemingen.

natuurdagboek

Hoe begin je?

Maar waar moet je op letten wanneer je begint met een natuurdagboek? Roots geeft 5 tips:

1. Zorg dat je altijd een notieboekje (en een pen natuurlijk) bij je hebt. Er bestaan speciale boekjes voor, maar een klein notitieboekje met harde kaft volstaat ook. Door direct te noteren wat je ziet, onthoud je de details beter.

2. Noteer wat je belangrijk vindt: soort, tijdstip, locatie, weer en alles wat je verder interessant vindt. Maak het niet te ingewikkeld, de kans is groot (net als bij een normaal dagboek) dat je het dan niet volhoudt.

3. Maak een foto of schets snel even enkele details als dat nodig is.

4. Wees selectief. Je kunt niet de complete natuur in kaart brengen. Kies de soorten die je van nature interessant vindt of waar je vertrouwd mee bent. Of kies heel specifiek, zoals vogelveren.

5. Maak vaste wandelrondjes en noteer iedere keer weer je waarnemingen. Het leuke is dat je door het jaar heen ziet hoe het landschap verandert en welke dieren aankomen en vertrekken. Het landschap komt zo meer tot leven. Geef je observaties ook door via bijvoorbeeld waarneming.nl.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie