Kopje onder: de beste snorkelplekken in Nederland

Daniël Mulder

31 July 2018 .

snorkelplekken

Dat Nederland geweldige snorkelplekken heeft, weet bijna niemand. De Oosterschelde in Zeeland is bijvoorbeeld een hotspot. In de Roots van augustus vind je de 5 beste snorkelplekken.

Foto: Niels Kooyman

Bij duikers staat de provincie Zeeland bekend als een van de betere plekken in Nederland om de natuur onder het NAP te bewonderen. Gemiddeld is het zicht in de Oosterschelde twee tot drie meter. Omdat er geen industrie in de buurt is, is de waterkwaliteit van de Oosterschelde erg goed: het staat bekend als een van de schoonste wateren van West-Europa.

Het barst er dan ook van het leven. Op elke steen, stok of wat je ook in het water kunt aantreffen, groeit iets. Zeesterren, garnalen in soorten en maten, sponzen, zeepaardjes, zeeanjelieren, sepia’s, allerlei soorten wieren, oesters, mosselen, kreeften, krabben, noordzeekrabben en vissen als de diklipharder… om maar enkele voorbeelden te noemen.

snorkelplekkenUitrusting: wat heb je nodig?

Met zwemkleding en een snorkelsetje (vanaf circa € 20) kun je al snorkelen. Aangenamer en veiliger maak je het met een wetsuit en waterschoenen of vinnen. Een vergunning heb je voor snorkelen niet nodig, wel is het belangrijk om het op een veilige plek te doen; dicht bij de kust, aan de oever of in de nabijheid van een boot.

 

snorkelplekken

De zeedahlia is een lid van de zeeanemoon-familie. Foto: Wikipedia

Wat zie je onder water?

Het wandelend geraamte is een langgerekt en doorzichtige soort vlokreeft. Houdt zich meestal op in diep water aan wieren of sponzen.

De zeedahlia is geen plant maar een diersoort. Zijn lichaam of zogeheten zuil is bekleed met tentakels van 2 centimeter lang. Een erg opvallende verschijning. Zeedahlia’s zijn er in verschillende kleuren.

De snotolf of lompvis komt voor in wateren met sterke stroming. Zijn lijvige uiterlijk en stoïcijns kijkende ogen laten hem – vandaar de naam – wat lomp overkomen.

 

Het complete artikel vind je in het augustusnummer van Roots. Bestel deze eenvoudig online.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie