Uitkijktoren Kootwijkerzand: vliegdennen, herten en zandheuvels

Daniël Mulder

2 May 2019 .

uitkijktoren Kootwijkerzand

Bij Roots zijn we dol op uitkijktorens. Ze bieden namelijk een vogelview over het landschap waardoor je ineens nieuwe dingen ontdekt. Voor de serie Uitzichtpunt* bezoekt Roots een jaar lang uitkijktorens in Nederland. In mei beklimmen we uitkijktoren De Zandloper op het Kootwijkerzand, die staat aan de rand van de grootste zandverstuiving van West-Europa.Dit zijn 2 natuurhighlights rond de uitkijktoren:

uitkijktoren Kootwijkerzand1 VLIEGDEN – op de stuifheuvels van het Kootwijkerzand groeit de vliegden ofwel de grove den. Op zandverstuivingen worden ze vliegdennen genoemd, want de zaden uit de kegels worden soms door de wind getransporteerd en ontkiemen in het zand.

2 RADIO KOOTWIJK – vanaf de toren zie je in de verte het gebouw van radio Kootwijk, dat niet meer in gebruik is. Het zendstation is gebouwd rond 1920 om contact te onderhouden met toenmalig Nederlands-Indië. Het gebouw in art-decostijl, wordt ook wel de kathedraal genoemd.

Alle 5 de highlights en het complete verhaal vind je in het meinummer van Roots.

Deze uitkijktorens heeft Roots ook bezocht:

De Zeearend in de Oostvaardersplassen.
De Stokte langs de Vecht. Bekijk ook de video van het uitzicht.
De Kiekkaaste bij de Dollard.
De Zeven bij het Fochteloërveen.
De Kaap in de Kaapse Bossen.
De Wildtoren bij Weert. Bekijk ook de video van het uitzicht.
Uitzichttoren Hierden. Inclusief Roots-wandeling van 11 km rond de toren.

*De serie Uitzichtpunt is een vast onderdeel van de 8 pagina’s tellende rubriek ‘Natuur in’. Natuurkenner Paul Böhre vertelt daarin wat je die maand kunt zien in de natuur.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Inspiratie