De 3 beste natuurboeken (volgens Roots-redacteuren) van 2018

Daniël Mulder

27 December 2018 .

Wat zijn de mooiste, meest interessante en beste natuurboeken van 2018? Drie Roots-redacteuren over het natuurboek dat dit jaar de meeste indruk heeft gemaakt.

beste natuurboekenVogelkenner en redacteur Paul Böhre blijft maar lezen in de nieuwe ‘vogelbijbel’

Hoe succesvol kan een nieuw vogelboek zijn? Op de dag van de presentatie van de nieuwe Sovon Vogelatlas (alias de nieuwe ‘vogelbijbel’) is hij meteen uitverkocht! Hoezo is vogels kijken tegenwoordig populair!? Het resultaat mag er zijn, wat ook meteen het grote verkoopsucces verklaart (half december stond het verkoopcijfer al op 16.000!).
Het vele werk door al die (grotendeel vrijwillige) vogelaars is letterlijk perfect op de kaart gezet. En het boek is ook als een fraai geheel vormgegeven. De keuze van de foto’s is vaak verrassend gedurfd (vliegenvanger op een vliegenmepper, ijsduiker die een rivierkreeft omhoog werpt). Indrukwekkend ook, hoe snel de stand van de broed- en wintervogels kan veranderen in zo’n klein landje. Must have voor iedere vogelliefhebber. En nu de bonus: de tweede druk is net uit.
Vogelatlas van Nederland, Fred Hustings & Kees Koffijberg e.a., Sovon/Kosmos, € 60.

beste natuurboekNatuurfotografie-specialist René Alblas was diep onder de indruk van een krachtig fotoboek over kusten

Fotograaf Theo Bosboom bracht eerder de boeken IJsland puur en Dromen van wildernis uit. Zijn derde boek, Shaped by the sea, is een monumentaal fotoboek over de West-Europese Atlantische kusten. De fotograaf reisde hiervoor naar Portugal, Spanje, Frankrijk, Schotland, Ierland, de Faeröer-eilanden, Noorwegen en IJsland. Een enorme verscheidenheid aan kusten, maar overal was de kracht van de zee voelbaar en probeerde hij de fascinerende gevolgen van die krachten in beeld te brengen.
Het boek is zeker geen geografisch overzicht geworden van alle West-Europese Atlantische kusten. Dat zou ondoenlijk zijn en daar gaat het de fotograaf ook niet om. Bosboom wil met dit boek vooral de schoonheid en de natuurlijke rijkdom laten zien, die onder de invloed van de zee zijn ontstaan. En dan natuurlijk wel in zijn eigen, kenmerkende stijl. Die je als abstraherend met een bijzonder gevoel voor details zou kunnen omschrijven. “Nergens krijg je zoveel natuurkunstwerken en -kunstwerkjes aangereikt als aan de kust”, zegt de fotograaf. “En ik ben er nog lang niet uitgekeken. Eigenlijk zou je wel kunnen zeggen dat ik zelf ook shaped by the sea ben.
En zo is het. Een fotoboek van een eigenzinnige fotograaf waar de hartstocht voor het onderwerp vanaf spat.

Shaped by the sea, Theo Bosboom. Uitgeverij DDB.  Het boek is tweetalig (Engels/ Nederlands) en kost € 49. Bestellen kan via theobosboom.nl.

Wandelredacteur Daniël Mulder kwam tot stilstand door de zondagochtendverhalen van Erling Kagge

Er verschenen dit jaar weinig echt verrassende wandelgidsen. Daarom kies ik voor een boek vol letters (fijn tijdens de feestdagen) en zonder wandelkaarten, maar toch jaagt het boek je naar buiten.
“Je ene voet voor de andere zetten, is een van de belangrijkste dingen die we doen”, noteert de Noorse schrijver Erling Kagge al vroeg in Het plezier van wandelen. Er is al veel geschreven over wandelen en hoe heilzaam dat is voor geest en lichaam. Kagge doet dat ook, maar dan in korte hoofdstukken van 1 tot circa 4 pagina’s. Het zijn herinneringen, (filosofische) bespiegelingen, gebeurtenissen uit zijn leven of citaten uit boeken met als rode draad wandelen.
Behalve schrijver is Kagge ook uitgever, kunstverzamelaar en ontdekkingsreiziger. Hij beklom bijvoorbeeld de Mount Everest én reisde naar de Noord- en Zuidpool. Die ruime levenservaring vind je terug in dit boek. Door de korte hoofdstukken en zijn manier van schrijven, de toon is die van een kalme zondagochtend, werkt de boodschap als een mantra: ga wandelen en ontdek.

Het plezier van wandelen, Erling Kagge, Bruna Uitgevers, € 15

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken