Roots recenseert de veldgids ‘Herken wie ik ben’

Daniël Mulder

15 March 2022 .

veldgids

Er zijn allerlei apps die je in het veld kunnen helpen om de juiste naam te vinden van een dier of plant. Toch blijft een papieren veldgids ook nog handig. Zeker als de gids via zoekkaarten een dwarsdoorsnede biedt van de Nederlandse natuur.

Als je in het Rijksmuseum langs de schilderijen wandelt zonder even stil te staan en de informatiebordjes te lezen, dan blijft je bezoek toch een beetje oppervlakkig. Je kunt zeggen dat je een schilderij mooi vindt, maar als je weet wie de schilder is, hoe het werk heet, hoe het is ontstaan en waarom het is geschilderd, dan krijgt zo’n schilderij meer lading, meer diepte.

veldgids

Hetzelfde gaat op voor wandelen in de natuur. Vlinders zijn mooi, maar als je weet welke vlinder je ziet fladderen, is dat net wat leuker. Zeker als je ook nog de plant herkent waarop de vlinder is geland. Dat geldt eigenlijk voor alle dieren en planten. Hoe meer je er herkent, des te meer komt een landschap tot leven en vormt het niet louter een mooi decor waar je doorheen wandelt. Herken je eenmaal een dier of plant, dan kun je daar meer over lezen en zo krijgt een landschap steeds meer laagjes.

Veldgids: wie ben ik?

Nu zijn er allerlei apps die je in het veld kunnen helpen om de juiste naam te vinden van een dier of plant, maar een papieren veldgids is nog altijd handig. Zeker als het een gids is waarin 57 zoekkaarten zijn gebundeld waarop de meest algemene dieren en planten van Nederland staan.

Wildlife-illustrator Jasper de Ruiter heeft zijn zoekkaarten bijeengebracht in Herken wie ik ben. De herkenningskaarten, van paddenstoelen tot bijen en van bosvogels tot strandvondsten, zijn zeer laagdrempelig in gebruik. Het boek, globaal ingedeeld in leefgebieden, bevat naast de herkenningskaarten ook nog aanvullende informatie over bijvoorbeeld natuur in de tuin of de stad. “En staat een soort niet op de kaart, dan heb je mogelijk iets bijzonders gezien”, schrijft de tekenaar. Kort samengevat: een verdraaid handige gids.
Herken wie ik ben, Jasper de Ruiter, Tringa Paintings, € 24,95.

Meer interessante natuurboeken

  • Zoek je nog reisinspiratie voor de vakantie? Dan is dit nieuwe boek van Lonely Planet een tip. De 60 mooiste nationale parken van Europa staan er overzichtelijk op een rij.
  • Deze 11 natuurboeken hebben op de redactie van Roots de meeste indruk gemaakt in 2021.
  • Roots bespreekt maandelijks de nieuwste natuurboeken. Lees hier onze meest recente boekbesprekingen van maart 2022.

Nieuwe Roots van maart

Ons nieuwe maartnummer is nu verkrijgbaar. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Illustraties: Jasper de Ruiter

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken