Dit zijn de 4 beste natuurboeken van 2019 (volgens Roots)

Daniël Mulder

29 November 2019 .

natuurboeken

Wat zijn de mooiste, meest interessante en beste natuurboeken van 2019? De 4 onderstaande boeken hebben op de redactie in 2019 de meeste indruk gemaakt en kregen als beoordeling 5 veertjes ofwel uitstekend.

Chef-redacteur Caroline Vogel werd betoverd door het noorderlicht

natuurboekenIk ben fan van de boeken van avonturier en fotograaf Jolanda Linschooten. Ook haar nieuwste boek, De adembenemende natuurbeleving van licht, valt in de smaak. Het laat prachtige foto’s zien van licht in al zijn verschijningsvormen, van zon- en maanlicht tot sterren- en noorderlicht, van halo’s tot bijzonnen. En heb je ooit een lichtzuil gezien?
Linschooten houdt van uitdagingen en afzien; zo steekt ze met een volgeladen slede de ijskap van Groenland over, of ze gaat met een husky op zoek naar Canadese indianen. Dichter bij huis maakt ze een voettocht door de Franse Pyreneeën en doet mountainrun op Corsica. Haar reisavonturen wisselt ze af met informatieve teksten over de werking van de verschillende vormen van licht. Maar eerst begint ze haar boek met de logische vraag: wat is licht eigenlijk?
De adembenemende natuurbeleving van licht, Jolanda Linschooten, Luiting-Sijthoff, € 29,99.

Wandelredacteur Daniël Mulder las zelden met zoveel plezier een wandelboek

natuurboekenHet is bijna niet voor te stellen dat een oerlandschap als de Wadden, waar wind, zee en zand de dienst uitmaken, nog zo jong is. Het verhaal van de Wadden is namelijk pas 12.000 jaar oud. Op geologische schaal is dat een ademzucht. Dirk Hilbers, auteur van de net verschenen natuurgids Wadden, schrijft daarover: “De eilanden zelf waren er toen nog niet – dat zijn geologische piepkuikens waarvan de eerste contouren amper 6.000 jaar geleden zichtbaar werden.”

Wadden is meer dan een gids met 28 fiets- en wandelroutes door het Waddengebied. De ontstaansgeschiedenis wordt uitgebreid vertelt, en dat is ook nodig om later in de gids weer beter te begrijpen waarom bepaalde planten en dieren in het gebied leven. Want als je het honingkleurige barnsteen (gefossiliseerd hars) vindt op het strand van Ameland of Schiermonnikoog, is dat doordat de Wadden ooit iets weg hadden van de Amazone.

Ook neemt Hilbers de ruimte om de waddendieren en -planten te presenteren, maar liefst 60 pagina’s. En dan krijg je de routes nog waarin de natuur ook een prominente rol speelt. Nauwgezet wijst Hilbers de plekken aan waar je langs de route wat kunt zien: van icarusblauwtje tot addertong, je komt het allemaal tegen.

De routes zijn ook te lopen en te fietsen via de gratis routeapp (appstore en playstore). De app helpt je om de flora en fauna zelf te vinden. Mooi is ook dat je per seizoen het voorkomen van planten en dieren kunt zien. Ook bevat de app een veldgids met foto’s, herkennings- en waarnemingstips én kun je je route zo samenstellen dat je alleen berichten over de onderwerpen krijgt die je zelf leuk vindt.

Na de Bosatlas van de Wadden is er nu Wadden, de Natuurgids. Zelden kon je zo goed voorbereid het gebied verkennen.
Wadden, de Natuurgids, Dirk Hilbers, Crossbill Guides / KNNV, € 25,95.

Foto-redacteur René Alblas viel voor dit reusachtige boek

natuurboekenWNF-ambassadeur Michael Poliza is een gelouterd fotograaf. Eerder maakte hij boeken over Afrika en het poolgebied. Reizen zit hem in het bloed. En zo bezocht hij met zijn camera in de afgelopen jaren 180 verschillende landen. Het resultaat is het reusachtige fotoboek The world.

Het klinkt een beetje tegenstrijdig dat een natuurbeschermer zoveel reist. Poliza zegt er dit over: “Heel vaak vraag ik me af of ik al die foto’s wel moet maken, want ik nodig op deze manier meer mensen uit om naar de meest afgelegen plekken te gaan. En ik voel me ook schuldig dat ik maagdelijke plekken verstoor met mijn aanwezigheid en mijn CO2 uitstoot. Maar ik voel een oneindige drang om die schoonheid van de wereld vast te leggen. En met dit boek hoop ik dat nog meer mensen van onze prachtige aarde gaan houden.”

Het is een indrukwekkend boek geworden, waar je vele uren van kunt genieten. En inderdaad, als je al die prachtige foto’s hebt gezien, kun je zelf CO2-neutraal thuis blijven.

The World, Michael Poliza, teNeues, € 250. Er bestaat ook een collector’s edition voor € 999. Het formaat van beide versies is 38 bij 48,5 centimeter.

Een juweel van een vogelgids, oordeelt vogel-redacteur Paul Böhre

Roofvogels spreken veel mensen aan, niet alleen vogelaars. Het zijn machtige, vaak majestueuze dieren. En zeer gevarieerd qua bouw en kleur. Niet eerder zijn ze zo close gefotografeerd en in één gids verzameld.
Auteur en fotograaf Lars Gejl selecteerde hiervoor zijn mooiste beelden, maar ook andere topfotografen leverden fraaie foto’s aan. Met als resultaat een sublieme roofvogelgids met meer dan 520 prachtfoto’s.
Ter ondersteuning van het snel en zeker op naam brengen zijn vergelijkingsplaten samengesteld van alle Europese roofvogels in vlucht. Een juweel van een gids.

Roofvogelgids, Lars Gejl, Noordboek Natuur, € 32,50.

 

De beste natuurboeken

  • In 2018 vond de redactie dit de beste natuurboeken.
  • En deze natuurboeken moet je gewoon in je kast hebben.

Foto header: Unsplash

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken