De subtiele troost van het natuurboek Schemervluchten

Daniël Mulder

21 May 2021 .

schemervluchten

Schrijfster Helen Macdonald schreef het prachtige natuurboek Schemervluchten, waardoor je gevoeliger gaat kijken naar de wereld om je heen.

“Literatuur kan ons iets leren over alles van waarde op aarde”, schrijft Helen Macdonald in de inleiding van Schemervluchten, een boek met korte natuuressays. Eerder schreef de wetenschapshistorica al het indrukwekkende verhaal De H is van Havik, waarin ze de dood van haar vader probeert weg te verwerken door een havik te ‘temmen’. Ook in deze bundeling korte essays schemert regelmatig verlies door. Maar nu meer over wat er verdwijnt aan natuur en door de tijd die stroomt.

SchemervluchtenHerkenbaar is het verhaal Tekels Park, dat gaat over het de teloorgang van een stukje natuur waar de schrijfsters als kind vaak kwam en waar ze rijke herinneringen aan heeft. Tegenwoordig passeert de plek soms met de auto. “Vaak beschouwen we het verleden als een soort natuurreservaat: een duidelijk begrensd gebied dat we in gedachten kunnen bezoeken om ons beter te voelen.”

Kalme zinnen

Met kalme en subtiele zinnen neemt Macdonald je mee in haar wereld waarin ze wilde zwijnen gaat kijken of met een vogelonderzoeker naar de vogeltrek tuurt op het Empire State Building. Daar ontdekt ze dat de lucht nooit leeg is. “Net als de zee is de lucht een uitgestrekt habitat vol leven: vleermuizen en vogels, vliegende insecten, spinnen, met de wind meegevoerde zaden, microben, zwevende sporen.”

Schemervluchten is een boek dat je gevoeliger laat kijken naar de wereld om je heen. En wie dat doet, kan heel even het leven van een dier of een plant laten samenvallen met die van zichzelf.

Schemervluchten, Helen Macdonald, De bezige bij, € 22,99.

Meer recensies van natuurboeken

Roots recenseert maandelijks natuurboeken. In de nieuwe Roots van juni zie je de selectie. Je kunt het juninummer eenvoudig online bestellen.Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Foto bovenaan: Marcel van Kammen

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken