Een jaar lang struinen door het weideland

Daniël Mulder

28 November 2019 .

Reportage Twizelermieden. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Weideland werd in Engeland in 2015 bekroond met de Wainwright prize for nature writing. Nu is het boek ook verkrijgbaar in het Nederlands. Roots las het boek. In het kielzog van John Lewis-Stempel wandel je al lezend een jaar over een natuurlandgoed.

Weideland

De invalshoek is niet heel verrassend: een jaar lang de natuur van een bepaald gebied beschrijven in dagboekvorm. Natuurschrijver John Lewis-Stempel grijpt er ook op terug voor zijn boek Weideland (Atlas Contact, € 22,99) en dat pakt goed uit. Niet voor niets werd het boek in 2015 bekroond met de Wainwright prize for nature writing; dit jaar ging de prijs naar Benedenwereld van de Britse schrijver Robert Macfarlane. Die Britse prijs is een beetje vergelijkbaar met de Jan Wolkers Natuurprijs in Nederland.

WeidelandParende kikkers

Het verhaal speelt zich af in Herefordshire, op en rond het landgoed van Lewis-Stempel. Dat de Brit goed kan kijken én het ook nog eens goed kan opschrijven, alleen al daarom wil je in zijn kielzog het jaar door. Op 22 februari noteert hij: ‘De sloot bij Lower Meadow klinkt als een staalfabriek in de avond, zo luid is het kabaal van de parende kikkers.’ Op 16 december: ‘Ik vind het verslavend om in het weiland te graven, om de verborgen diepte ervan bloot te leggen.’ En zo wemelt dit boek van zinnen die fonkelen.

Dat Lewis-Stempel ook boer is én historicus geeft het boek de diepte die veel soortgelijke natuurverslagen in dagboekvorm ontberen. Hij duikelt in bibliotheken veel informatie op over de streek waarin hij leeft. Dat is soms een beetje een ver-van-je-bed-show, maar gelukkig heeft de natuur steeds de overhand en herken je toch ook veel van zijn waarnemingen. Vossen, dassen, wolfspinnen, alles komt voorbij.

Britten hebben een jachttraditie, ook Lewis-Stempel is er niet vies van. Wees erop daarom op voorbereid dat hij met zijn dubbelloopsjachtgeweer niet alleen ‘de kwade geesten uit boomtoppen wil verjagen’.

Nog meer mooie natuurboeken

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken