Nieuwe Bosatlas: het rijke weer van Nederland

Daniël Mulder

10 december 2021 .

hunebed Drenthe

Het weer is een favoriet gespreksonderwerp van veel Nederlanders. In de onlangs verschenen De Bosatlas van weer en klimaat vind je talloze weetjes en feiten om je weerpraatje met de buren of een collega mee op te frissen.

Zeker in de herfst hoor je mensen vaak zeggen dat het in Nederland zo vaak regent. Wie echter in de zojuist verschenen De Bosatlas van weer en klimaat naar het hoofdstuk ‘Neerslag en verdamping’ bladert, ziet al snel dat die uitspraak niet klopt. In Nederland regent het maar zeven procent van de tijd, dat is net iets minder dan een halve dag per week. Wat ook kan is dat degenen die zulke uitspraken doen op de Veluwe wonen of in een grote stad, want boven heuvels en steden regent het meer doordat de warmere lucht er makkelijker opstijgt. Koelt de warmere lucht weer af, dan ontstaan er regendruppels. Grote kans dus dat stedelingen meer ‘klagen’ over regen dan bewoners van de ommelanden.

Bosatlas met een thema

Het weer is een favoriet gespreksonderwerp van veel Nederlanders. Nederland is rijk aan weer dat ook nog eens geregeld van gedaante verwisselt. Van hitte tot hoosbuien en van vrieskou tot windvlagen, we kennen het allemaal. Tel daarbij op de aandacht voor klimaatverandering in de maatschappij en de keuze voor deze thematische atlas is meer dan logisch. Uitgeverij Noordhoff deed dat trouwens al eerder, onder meer met een Bosatlas over Duurzaamheid, de Wadden en de Tweede Wereldoorlog.

Voor liefhebbers van weerkaartjes

De atlas gaat uitgebreid in op actuele weers- en klimaatontwikkelingen; zelfs de extreme neerslag in Limburg van deze zomer staat erin. Voor liefhebbers van weerkaarten biedt de atlas een reis langs talloze overzichtskaartjes van Nederland over droogte, hitte-eilanden, vorstdagen, windsnelheden en nog veel meer. Het KNMI heeft intensief meegewerkt aan de atlas, misschien verklaart dat het hoge aantal. Natuurlijk zijn er ook foto’s en infographics (bijvoorbeeld over hoe sneeuw, hagel en ijs ontstaan), maar voor de variatie hadden dat er iets meer mogen zijn.

Bosatlas

Minder mist

Dat het klimaat verandert is vooral goed zichtbaar in de natuur. Door hogere temperaturen bloeit het sneeuwklokje bijvoorbeeld drie weken eerder dan vijftig jaar geleden. Voor landschapsfotografen die graag mist fotograferen bevat de atlas minder goed nieuws. Mist bestaat uit kleine waterdruppels die zich afzetten op zwevende stofdeeltjes. Maar doordat
de lucht in Nederland de laatste dertig jaar veel schoner is geworden, ontstaat er minder mist. In De Bilt is het bijvoorbeeld met vijftig procent afgenomen sinds de jaren zestig. Wil je toch mistfoto’s, dan zul je volgens de mistkaart moeten afreizen naar Noordoost-Groningen.
De Bosatlas van weer en klimaat, uitgeverij Noordhoff, € 29,95.

Nog 4 interessante artikelen over het weer

  1. Hoe ontstaan de vier seizoenen in Nederland?
  2. Bestaan er ook platte regenbogen? Jazeker, en dat zit zo…
  3. IJshaar ontstaan alleen onder speciale weersomstandigheden.
  4. Zonnestralen die in bundels licht op de aarde vallen. De ene keer noem je het zonneharp, de andere keer een jakobsladder. Hoe zit dat precies?

Nu verkrijgbaar: Roots van december 2021

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto bovenaan: Niels Kooyman


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken