Maak een verbluffende reis door de wereld van de planten

Daniël Mulder

16 March 2020 .

Flora

Flora, de verborgen pracht van planten laat je een reis maken langs alle delen van de plant: van wortel tot top. En aan het einde van deze reis door de plantenwereld besef je hoe weinig je eigenlijk wist van bladeren, stammen, wortels, bloemen, zaden en vruchten.

Ongeveer 430 miljoen jaar geleden ontstonden er planten aan land. Ze zagen eruit als kale, groene stengels zonder bladeren. Zo’n 50 miljoen jaar later, 380 miljoen jaar geleden dus, verschenen de eerste bossen. En weer later, 150 miljoen jaar geleden, verschenen de eerste bloeiende planten, waarvan er inmiddels zo’n 350.000 soorten zijn genoteerd. De tijdlijn van de evolutie van planten is dus heel wat langer dan die van mensen, misschien verklaart dat waarom planten zo’n enorme rijkdom aan kleuren en vormen kennen.

Flora

Ademende wortels

Om te ervaren hoe divers het ‘rijk der planten’ is hoef je alleen maar Flora, de verborgen pracht van planten open te slaan. De drijvende kracht achter dit boek is de Royal Botanic Gardens in Kew in Engeland. Dat merk je. Overal spat de kennis van de pagina’s. En dat gebeurt allerminst op stoffige wijze: grote, kleurrijke en vrijstaande beelden, vaak ook ingezoomd, zorgen geregeld voor een wow-effect. En of er nu wordt uitgelegd hoe stuifmeelkorrels werken of hoe wortels kunnen ademen, ook dit soort ‘saaiere’ onderwerpen blijven door deze aanpak interessant.
Flora

Bommenwerper

De verbazing overheerst tijdens het lezen. Neem nu de plant met de illustere naam ‘bommenwerper’. Veel planten produceren zaden en die worden op goed geluk de wereld ingestuurd. De bommenwerper maakt op het blad eerst nieuwe plantjes aan, met wortel en al, en pas dan worden ze losgelaten. Een handige strategie, want de plant kan gelijk wortelen.

Flora laat je een reis maken langs alle delen van de plant: van wortel tot top. En aan het einde van deze reis door de plantenwereld besef je hoe weinig je eigenlijk wist van bladeren, stammen, wortels, bloemen, zaden en vruchten.

Flora, de verborgen pracht van planten, Royal Botanic Gardens, Spectrum, € 35.

Meer natuurboeken

  • Een overzicht van alle besproken natuurboeken vind je hier.
  • Zin in een fleurig boek? Deze over stinsenplanten is leuk én informatief.

Foto’s: Niels Kooyman


Meer Natuurboeken