Valerie Trouet wint met bomenboek de Jan Wolkers Prijs 2020

Daniël Mulder

18 October 2020 .

De prijs voor het beste natuurboek is gewonnen door de Vlaamse wetenschapper Valerie Trouet. Zij won met haar boek Wat bomen ons vertellen de Jan Wolkers Prijs 2020, die vandaag werd uitgereikt in de radio-uitzending van het natuurprogramma Vroege Vogels.

Wat bomen ons vertellen is een boek dat gaat over wat je kunt leren over de geschiedenis en klimaatverandering door het bestuderen van jaarringen van bomen. De jury noemde het ‘een fantastisch boek, goed geschreven. Zo moet je als wetenschapper schrijven voor een groot publiek!’ Winnaar Valerie Trouet is dendroloog en als wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Arizona. Als winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2020 ontvangt zij een geldbedrag van € 5.000 en een tekening van Siegfried Woldhek.

Foto: Melchert Meijer zu Schlochtern.

Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste natuurboek en is een initiatief van de Volkskrant, Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en Karina Wolkers. De andere vier genomineerden waren: Stadsflora van de Lage Landen van Ton Denters, Wat zingt daar van Dick de Vos, Berichten uit de vallei van Stefan Brijs en Caspar Loopt van Caspar Janssen.

Roots las dit boek

In het septembernummer van Roots kon je een recensie lezen over Wat bomen ons vertellen. Roots gaf 5 veertjes, dat staat voor ‘uitstekend’. Dit was de bespreking:

De Belgische Valerie Trouet bestudeert al ruim twintig jaar klimaatverandering via jaarringen van bomen. “Net als mensen vinden bomen het heerlijk om over het weer te praten”, schrijft Trouet. Is het bijvoorbeeld lang droog, dan zal de boom slechts een dun ringetje produceren. Ieder jaar levert een unieke ring op en zo ontstaat een soort vingerafdruk van een bepaalde klimaatperiode. Door jaarringen van bomen, die elkaar overlappen in groeitijd, naast elkaar te leggen, kun je dus een reconstructie maken van de klimaatgeschiedenis. Maar ook kun je zo uitvogelen of een viool van Stradivari echt is of een vervalsing. Bomen vertellen dus op hun manier iets over de geschiedenis op aarde. En dat onderzoek levert ronduit fascinerende verhalen op, vertelt door dé expert in dit vakgebied.

Wat bomen ons vertellen, Valerie Trouet, Lannoo, € 22,99.

Roots recenseert maandelijks natuurboeken. Hier vind je onze recensies van oktober.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken