Lieveheersbeestjes: zo’n 80 bladluizen per dag op het menu

Daniël Mulder

28 juni 2021 .

lieveheersbeestjes

De nieuwe Veldgids voor lieveheersbeestjes van Nederland en Vlaanderen is een aangename gids om te lezen. Ook de illustraties van de iconische kevertjes zijn fraai.

Het is vaste prik. Jaarlijks ontvangen we bij Roots in juni e-mails van mensen die willen weten wat ze hebben gespot in hun tuin. In de bijlage van de mail zit dan een foto van een langwerpig insect dat in de verste verte niet doet denken aan een lieveheersbeestje. Toch gaat het bijna altijd om de larve van deze iconische kever, vooral de versie met het rode dekschild en zwarte stippen is bekend én populair.

Lieveheersbeestje is een roofdier

Eerst maar even een misverstand uit de weg ruimen: niet alle lieveheersbeestjes zijn rood en ze hebben ook niet allemaal stippen. Niet voor niets is er een geheel zwart lieveheersbeestje met de naam ongevlekt lieveheersbeestje. En zo zijn er nog een paar, blijkt als je door deze aangename veldgids bladert waarin 58 lieveheersbeestjes staan die in de Nederland en Vlaanderen leven. Je mist er dan een stuk of 7, maar deze zijn zo lastig te herkennen dat een veldgids daar weinig aan kan toevoegen.

Lieveheersbeestjes zijn heuse roofdieren. Zowel de larven als de kever eten zo’n zestig tot tachtig bladluizen op een dag. Niet allemaal eten ze luizen, ook zijn er exemplaren die planten eten, zoals het vierentwintigstippelig lieveheersbeestje. Het eerste deel van de veldgids, dan ben je al ruim 50 pagina’s verder, gaat uitgebreid in op de voeding en de levenscyclus van het kevertje en levert een schat aan kennis en informatie. Minpuntje is dat er door het kleine lettertype op sommige pagina’s wel heel veel tekst is beland.

Klein maar fijn

Na het informatieve deel komt ieder lieveheersbeestje aan bod op twee pagina’s. Mooi vooral zijn de illustraties van Richard Lewington. Naast de volwassen kever worden ook de larve en de pop afgebeeld. En handig: ieder lieveheersbeestje wordt ook op ware grootte getoond. Dan pas zie je hoe klein sommige soorten zijn. Klein maar fijn.

Veldgids lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen, Helen Roy en Peter Brown, Kosmos uitgevers, € 25.

Meer over lieveheersbeestjes

  • Het fotograferen van een vliegend lieveheersbeestje vraagt om goede voorbereiding. Daan de Vos lukt het. Hij legt uit hoe.
  • Een invasie van lieveheersbeestjes op het strand, vorig jaar zomer was dat het geval.

Extra dik zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je nog veel meer recensies van natuurboeken. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

Illustraties: Richard Lewington


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurboeken