Tuinmysteries: een bever in je tuin als je lang niet maait

Daniël Mulder

14 June 2021 .

tuinmysteries

Fresh and by beavers recently cut down alder tree. Forest floor filled with white wood anemone flowers

In het boek Tuinmysteries beantwoordt Guy Barter verrassende vragen over dieren en planten in de tuin. Door het boek ga je net even anders kijken naar de ‘getemde natuur’ in je tuin.

De tuin heeft het afgelopen jaar een belangrijkere plek ingenomen in het leven van veel mensen. Het kijken naar tuinvogels nam bijvoorbeeld een vlucht en ook werd er flink getuinierd. Tijdens al die tuinuren kijk je natuurlijk ook om je heen en voor je het weet borrelen er vragen op, zoals: hoelang kunnen planten leven, waarom geuren bloemen, wat ziet een bij als hij naar een bloem kijkt, waarom groeit er mos tussen het gras of hoe weten bollen wanneer ze moeten uitkomen?

tuinmysteriesGuy Barter staat als adviseur de leden van de Britse Royal Horticultural Society al meer dan twintig jaar bij met raad en daad; de tuinadviseur krijgt jaarlijks honderden vragen. Hij heeft de beste en leukste vragen gebundeld in Tuinmysteries, zo werkt het in jouw tuin (KNNV Uitgeverij, € 22,50). 130 vragen staan in het boek en de antwoorden laten je vaak toch net even anders kijken naar het leven dat al begint bij je tuindeur.

Getemde natuur

Tuinierders met een gazon hebben zich ongetwijfeld weleens afgevraagd wat er gebeurt als ze de grasmaaier eens een jaar in de schuur laten staan. Het antwoord eindigt verrassend: ‘Als je het genoeg tijd gunde, zou het een volkomen wild landschap worden, waar zich zelfs bevers zouden kunnen vestigen.’ Zo zie je maar, je tuin is getemde natuur.

tuinmysteries

Illustratie uit het boek.

Het boek – dat veel illustraties bevat – biedt sowieso veel vragen die met ‘wilde natuur’ hebben te maken: kan een boom een zwembad leegdrinken? Het korte antwoord: ja. Sommige bomen slurpen dagelijks 450 liter water op. Fijn is trouwens dat bij het uitgebreide antwoord in een klein kader het antwoord ook kort is samengevat.

Ook een leuke vraag: bestaan er bloemen die echt blauw zijn? Ongeveer 10 procent van de bloemen op aarde is blauw, of komt daarbij in de buurt. Maar een volmaakt blauwe bloem produceren blijkt voor een plant niet eenvoudig. Hoe dat precies zit, legt Barter glashelder uit.

Nog 3 mooie natuurboeken

  1. “Literatuur kan ons iets leren over alles van waarde op aarde”, schrijft Helen Macdonald in de inleiding van het prachtige Schemervluchten, een boek met korte natuuressays.
  2. Op libellengebied is Overijssel een van de meest soortenrijke provincies van Nederland. Er komen hier 65 van de 71 in Nederland voorkomende soorten voor. Ze staan allemaal beschreven in een prachtig nieuw boek Libellen in Overijssel.
  3. Johanna Romberg etaleert in De magie van vogels een subtiele liefde voor vogels. In ingetogen zinnen vertelt ze waarom vogels kijken haar gelukkig stemt.

Meer boeken in het zomernummer van Roots

In de nieuwe Roots van juli & augustus vind je meer recensies over natuurboeken. Bestel de extra dikke zomereditie hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Natuurboeken