De otter: een legende keert terug

Daniël Mulder

24 December 2020 .

otter

De otter is met zijn stevige opmars in Nederland een succesverhaal van herstel van wetlands en waterkwaliteit. Daarom is 2021 door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. De natuurfilm De otter, een legende keert terug, die de EO  zaterdag 2 januari uitzendt, sluit hier mooi op aan.

De otter was in 1988 uitgestorven in Nederland. Jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied waren de belangrijkste oorzaken. In 2002 is gestart met de herintroductie van dit roofdier in het nationaal park Weerribben-Wieden. Om een duurzame otterpopulatie te bereiken, werden diverse doelen gesteld. Een daarvan was: een minimale populatiegrootte van 400 otters. Dat is gelukt. De otterpopulatie wordt inmiddels geschat op 450 dieren. Om ook de andere doelen te bereiken, zoals een goede kwaliteit van de leefgebieden, is 2021 dus uitgeroepen tot het Jaar van de Otter.

otter

Natuurfilm over de otter

Een mooie start van het otterjaar is de natuurfilm De otter, een legende keert terug. Nog niet eerder verscheen er een film over dit mysterieuze dier in Nederland. De film toont unieke beelden hoe de otter op jacht gaat naar voedsel, hoe ze spelen en zelfs hoe een moederotter haar jong zijn eerste zwemles geeft. Met het groeien van de populatie trekt de otter verder op zoek naar nieuwe territoria. Dit alles is gefilmd in een decor van de prachtige natuur van Nederland waterland .

De otter, een legende keert terug, zaterdag 2 januari om 19.05 uur op NPO 1.

Meer leuke natuurartikelen

  • Natuurfotograaf Edwin Giesbers maakt kennis met Trapper, de eerste otterspeurhond…
  • Speur naar beversporen met dit natuurommetje rond de Hemelbeek.

Foto header: Brian Stoddart


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfilm