Film De Vogelwachter: Come in, Benty Island!

Daniël Mulder

12 november 2020 .

vogelwachter

In de speelfilm De Vogelwachter bivakkeert Freek de Jonge al bijna een halve eeuw op het denkbeeldige eilandje Benty Island, waar hij zijn dagen vult met vogels tellen. De rol van wereldvreemde, rommelige en mensenschuwe vogelwachter is De Jonge op het lijf geschreven.

vogelwachter

Het contact van de vogelwachter, gespeeld door cabaretier Freek de Jonge, met de buitenwereld is minimaal. Een keer per week geeft hij op donderdag zijn vogelstanden via de satelliettelefoon door aan het Birds Science Center. In ruil krijgt de standen door van de Engelse Premier League. Heel sporadisch komt het bevoorradingsschip langs met zijn blikken kapucijners en Brinta-pap. Zijn hut – eerst nog staande op het zand, later op palen – zal niet veel groter zijn dan 3×3 m en toch heeft hij daar alles wat hij nodig heeft – en meer. De Friese staande klok, bijvoorbeeld, die de – inmiddels – oude man bij de tijd houdt.

Ten strijde

Dan krijgt de vogelwachter op een dag het bericht dat zijn post wordt opgeheven en komt er aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur abrupt een einde. Hij besluit zich er niet bij neer te leggen en trekt op zijn eigen wijze ten strijde.

vogelwachter

De rol van wereldvreemde, rommelige en mensenschuwe vogelwachter is Freek de Jonge op het lijf geschreven en daardoor ga je snel mee met hem in het verhaal. De prachtige natuurbeelden aan de vloedlijn, met drieteenstrandlopers, geven je een heerlijk gevoel van ruimte en het inzicht dat je dan verder niet veel levensruimte nodig hebt. Ook krijg je heel goed mee hoe je op zo’n onbewoond eiland met afval omgaat. En met aangespoelde zaken, zoals een voetbal (verwijzing naar de film Cast Away) en de badeendjes (verwijzing naar de containerramp met de MSC Zoe, begin 2019). Freek weet er in zijn rol altijd wel weer een nieuwe functie voor te vinden.

Ode aan de vogelwachter

Enige stoormomenten zijn misschien de gebruikte rekwisieten; die kloppen allemaal wel, maar ze zien er veel te schoon uit voor een leven aan de kust. Zo ook Freeks rode en blauwe sokken, die na al die jaren niets van kleur ingeboet hebben, en zijn warme visserstrui, waar nog geen rafeltje aan hangt. Maar dat zijn alleen de details. Overall is het een mooie, aangrijpende film en een ode aan alle vogelwachters ter wereld.

De Vogelwachter is nu te zien in de bioscoop. Hieronder vind je de trailer.

Nog meer natuurinspiratie

  • A Life on Our Planet is de nieuwe natuurfilm van David Attenborough. “Deze film is mijn ooggetuigenverslag en mijn visie op de toekomst”, zegt de 94-jarige filmmaker.
  • Meer natuurboeken en- films, wandelingen en natuurverhalen vind je in de nieuwste Roots.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfilm