Natuur op tv rond de feestdagen

René Alblas

20 December 2018 .

Natuur op tv: Roots geeft twee kijktips. De schitterende Nederlandse film Natuur in de stad en een boeiende reportage over “het discussieonderwerp” de Oostvaardersplassen.

Natuur in de stad

Op Eerste Kerstdag zendt BNNVARA de film De Wilde Stad uit. In deze meeslepende natuurfilm beleef je de stad Amsterdam door de ogen van de kat Abatutu. Zijn verhaal is ingesproken door acteur Martijn Fischer.In de film ontmoet Abatutu allerlei vertrouwde  stadse dieren. Zo ziet hij een rat en een meeuw, maar ook nieuwkomers zoals de halsbandparkiet en de rivierkreeft. De kater ziet dingen die voor mensen onopgemerkt blijven. De documentaire is gefilmd vanuit het perspectief van de dieren, de mensen en de stad Amsterdam zijn het decor.

De Wilde Stad verbindt spannende, gescripte scènes met verrassende documentairebeelden. Deze film is het derde deel van een trilogie over de Nederlandse natuur, na De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013) en Holland: Natuur in de Delta (Gouden Film 2015).

Matthijs van Nieuwkerk in DWDD over deze film: ‘Sir David Attenborough zou er jaloers op kunnen zijn. Geweldige natuurfilm, ik zeg het écht met nadruk. Minutieus, door een ringetje te halen.’

Datum: 25 december

Tijd: 18.25 uur

Op NPO1

Vooraf is de documentaire Making-of Abatutu in de Wilde Stad te zien.

 

Medialogica over de Oostvaardersplassen, van droom tot nachtmerrie

In 2018 komt er een eind aan het imago van de Oostvaardersplassen als boegbeeld van de ongerepte natuur, waar de mens zo weinig mogelijk ingrijpt en de natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan. Boswachters worden bedreigd, burgers breken het gaas open en gooien balen hooi over de hekken van het gebied. Foto’s van vermagerde grote grazers verschijnen massaal op Facebook. Uiteindelijk gaat de provincie Flevoland overstag, onder druk van de publieke opinie wordt besloten om de dieren bij te gaan voeren.

In het Human programma Medialogica kun je zien hoe de gemoederen over de grote grazers in 2018 zo hoog konden oplopen en wat de gevolgen daarvan waren voor de betrokkenen. Medewerkers van Staatsbosbeheer, ecologen, actievoerders, filmmakers en bestuurders blikken terug.

Datum: 30 december

Tijd: 21.05 uur

Op NPO2

Foto: Maud van de Reijt

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfilm