Natuurfilm ‘WAD, overleven op de grens van water en land’

Marloes Blom

16 October 2019 .

WAD

Foto: Ruben Smit Productions

Dit weekend (19 en 20 oktober) op NPO 1: ‘WAD, overleven op de grens van water en land’. Een natuurdocumentaire over de prachtige en diverse Waddenzee, van ecoloog en bekroond filmmaker Ruben Smit.

‘WAD’ – resultaat van vijf jaar filmen

Grijze en gewone zeehonden, grote sterns, eidereenden, bergeenden, slechtvalken, maar ook organismen van microscopisch formaat tonen de schoonheid en diversiteit van de Waddenzee. Vijf jaar lang filmde Smit met zijn crew ruim 500 uur beeldschone en indringende beelden in dit Unesco werelderfgoed. Het leverde de eerste lange natuurfilm op over het Waddengebied.

WAD

Foto: Ruben Smit Productions

Ode aan het Waddengebied

WAD toont de mooie, maar ook vaak harde werkelijkheid van de natuur: troebele onderwaterbeelden, de jacht van de slechtvalk, de paring van zeehonden en unieke natuurfenomenen zoals springtij. Deze beelden worden gecombineerd met geluid dat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Als kijker hoor je het geluid van het gras zoals bijvoorbeeld de bergeend dat ook hoort.

WAD

Foto: Ruben Smit Productions

Met loodzware camera’s door de vette waddenklei, vechtend tegen het tij

Het maken van de natuurfilm WAD was een continue strijd. Een gevecht tegen de elementen én de eigen doelstellingen. Hoe hoog kun je de lat leggen om een natuurfilm in Nederland te maken, welke uitdagingen moet je als filmmaker ondergaan?

In een uniek kijkje achter de schermen zie je hoe cameramannen Ruurd Jelle van der Leij en Melchert Meijer zu Schlochtern zeulden met loodzware camera’s door vette waddenklei, vechtend tegen het opkomende tij. Je beleeft mee hoe geluidsman Olivier Nijs de perfecte opstelling bouwt om het geluid van de storm op te nemen.

Ruben Smit: “Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar ook dat het vreselijk moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is, dat is zo gaaf.”

WAD

Foto: Ruben Smit Productions

Wanneer

  • Zaterdag 19 oktober 2019, 17.15 uur, BNNVARA, NPO 1: ‘Achter de schermen bij natuurfilm WAD’. Een unieke blik achter de schermen over de uitdagingen bij het maken van een natuurdocumentaire.
  • Zondag 20 oktober 2019, 20.20 uur, BNNVARA, NPO 1: ‘WAD, overleven op de grens van water en land’.

Meer Ruben Smit

WAD

Foto: Ruben Smit Productions

Credits: Ruben Smit Productions | BNNVARA

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda