Comedy Wildlife Photography Awards 2023: de winnaars

Marloes Blom

23 November 2023 .

Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Eerder kozen we al onze favorieten onder de kanshebbers van de Comedy Wildlife Photography Awards 2023. Vandaag werden dan eindelijk de winnaars onthuld. De algemene winnaar versloeg met zijn winnende beeld maar liefst 5300 inzendingen uit 85 verschillende landen.

De winnaar

De winnende foto, van een ‘luchtgitaar spelende kangoeroe’, werd gemaakt door Jason Moore uit Australië. Hij maakte de foto in Perth, Australië, en vertelt het verhaal erachter.

“Om te beginnen wil ik zeggen welk soort kangoeroo ik heb gefotografeerd: de Westelijke grijze reuzenkangoeroe. Het dier op de foto is een vrouwtje – te zien aan haar grootte (vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner dan mannetjes). En als je goed kijkt, zie je tekenen van een buidel op het midden van haar buik. Deze foto heb ik genomen in augustus 2021 (late winter op het zuidelijk halfrond), in de buitenwijken van Perth, West-Australië. Daar heerst een Middellands zeeklimaat; de meeste regenval vindt dus plaats gedurende de wintermaanden. Daardoor zijn we gezegend met een prachtig seizoen van wilde bloemen in de late winter en vroege lente. Veel van de struikachtige gebieden en velden rondom Perth zijn bedekt met fantastische kleuren zodra de vroegbloeiers beginnen op te komen.

Op deze specifieke dag was ik op pad met mijn camera om watervogels te fotograferen bij een nabijgelegen meer. Ik was bij zonsopkomst opgestaan om te profiteren van het licht van het ‘gouden uurtje’, maar de ochtend viel wat tegen. Nadat ik, ietwat teleurgesteld, was vertrokken bij het meer, besloot ik om nog even naar een gebied te gaan met struikgewas. Dat gebied ken ik omdat daar vaak een meute kangoeroes eet en ligt te zonnen in een veld dichtbij de weg. Ik had een paar dagen eerder de gele bloemen gezien, dus het leek me leuk om wat kangoeroes te fotograferen te midden van die mooie bloemen.

Toen ik aankwam waren er een paar kangoeroes in het veld. Het ochtendlicht was nog steeds gunstig dus ik greep mijn camera en ging naar een plek waar ik op ooghoogte met ze kon komen. Ik schoot zo’n 40 tot 50 foto’s van de verschillende kangoeroes. Een woord van waarschuwing voor wie kangoeroes wil fotograferen: daar waar kangoeroes zijn, zijn vaak teken! Ik had op de grond gelegen om een laag gezichtspunt te hebben. Toen ik later die ochtend thuiskwam, ontdekte ik tot mijn afschuw dat meerdere teken zich hadden vastgezogen aan mijn bovenlijf.

Deze fotoshoot bleek een fantastische sessie te zijn, en ik vind verschillende van de gemaakte foto’s te gek. Maar toen ik zag hoe dit dier ‘poseerde’ toverde dat meteen een lach op mijn gezicht en wist ik dat ik iets bijzonders had vastgelegd.”

Jason was winnaar van de algehele competitie en van de categorie ‘Dieren op het land’. Een kansrijke categorie – de winnende foto vorig jaar, een leeuwenwelpje dat wat stuntelend uit een boom afdaalt, behoorde ook tot die categorie.

‘Luchtgitaar spelende kangoeroe’, de winnende foto van de Comedy Wildlife Photography Awards 2023. Foto: © Jason Moore / Comedy Wildlife 2023

Winnende foto’s in de andere categorieën

Dieren in de lucht

Vittorio Ricci uit Italië maakte deze foto van een reiger in Zuid-Afrika, op precíes het juiste moment.

Lees en bekijk ook:
Reigers in actie: het verhaal achter de foto

‘Onverwachte duik’. Foto: © Vittorio Ricci / Comedy Wildlife 2023

Junior – en de publiekswinnaar

Jacek Stankiewicz uit Polen maakte deze grappige foto van groenlingen in het Bialowieza bos in Polen.

Lees ook:
Zorgen om de groenling

Comedy Wildlife Photography Awards 2023
‘Geschil’. Foto: © Jacek Stankiewicz / Comedy Wildlife 2023

Portfolio

Tímea-Ambrus uit Hongarije won met haar foto’s van grondeekhoorns in de categorie Internet portfolio. Bekijk vooral ook de andere foto’s uit deze serie op comedywildlifephoto.com.

‘Eindelijk leerde ik vliegen – of misschien toch niet’. Foto: © Tímea Ambrus / Comedy Wildlife 2023
‘Eindelijk leerde ik vliegen – of misschien toch niet’. Foto: © Tímea Ambrus / Comedy Wildlife 2023

Meer natuurfotografie

Foto bovenaan: © Jason Moore / Comedy Wildlife 2023

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie