De 10 beste vogelspot-gebieden van Nederland!

René Alblas

4 January 2023 .

Wat zijn de meest gewaardeerde vogelspot-gebieden van Nederland? Waar kun je terecht als je mooie en interessante vogelsoorten wilt fotograferen? We geven de 10 beste plekken van Nederland, de lijst is samengesteld door enthousiaste vogelaars.

De site Birdingplaces.eu geeft een perfect inzicht in de beste plekken om vogels te spotten over de hele wereld. Enthousiaste vogelaars kunnen op deze site hun favoriete gebieden doorgeven, waardoor een praktisch overzicht is ontstaan.

Dit zijn de 10 meest gewaardeerde vogelspot-gebieden in Nederland

  • Oostvaarderplassen: Indrukwekkend en veelbesproken natuurgebied van 60 vierkante kilometer. Een grote verscheidenheid aan vogels. En daarnaast ook veel andere dieren zoals paarden, edelherten en vossen. De zeearend is de grootste attractie.
  • De Groene Jonker: In de buurt van Nieuwkoop ligt dit gebied van ruim 1 vierkante kilometer. Er zijn veel weide- en moerasvogels te vinden. Zoals steltkluten, geoorde futen, kievitten en de porseleinhoen. In het voorjaar vind je er ook de snor en de blauwborst.
  • De Slufter: De Slufter op Texel staat in open verbinding met de zee. Je vindt er veel broedende of overwinterende vogels en het is een rustplek bij vloed. Beste plek voor: pijlstaart, brilduiker, bonte strandloper, kanoet, zilverplevier, kemphaan, rosse grutto, bruine kiekendief en smelleken.
  • Marker Wadden: Een nieuw gebied en nu al interessant. Je vindt er visdiefjes, kluten en dwergsterns. En veel baardmannetjes!
  • De Mokbaai: De Mokbaai is een landinwaarts gelegen kwelder op Texel. Er zijn onder andere de wulp, goudplevier, lepelaar, smient, krakeend en pijlstaart te vinden.
  • Ezumakeeg: Fraai gebied in Nationaal Park Lauwersmeer. Daar zijn veel goede vogelkijkhutten en uitkijkpunten. Soorten: steltkluut, baardman en roerdomp.  En in de winter ook de zeearend.
  • Fochteloërveen: 25 vierkante kilometer groot natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe. Goed bewaard hoogveengebied. Soorten: paapje, grauwe klauwier, roerdomp en kraanvogel.
  • Zuidpier IJmuiden: 1.000 meter lange pier in de Noordzee. Zeer interessante plek in de trektijd. Soorten: drieteenmeeuw, dwergmeeuw, dwergstern alk, zeekoet, zwarte zee-eend en jan-van-gent.
  • Hardenhoek: Wordt één van de beste gebieden om vogels te kijken in Nationaal Park de Biesbosch genoemd. Je vindt er veel steltlopers, lepelaars en eenden. Het is ook de plek voor de roerdomp.
  • Kwelders van Holwerd: Vlakbij de zeedijk waar de boot naar Ameland vertrekt vind je onder andere kluut, kokmeeuw, wulp en visdief. In de winter ook de sneeuwgors en de ijsgors.
Zeearend, foto: Anne Marie Meewis

Hoe goed gaat het met de zeearend? Lees er meer over in dit artikel van specialist Paul Böhre.

De Hardenhoek in de Biesbosch is de plek voor de roerdomp. Foto: Marcel van Kammen

Vogelspot-gebieden in België

In België zijn onder andere Het Zwin, de Uitkerkse polder en de Doelpolder aantrekkelijke vogelspot-gebieden. Op de site van Birdingplaces vind je er nog veel meer.

Ben je gek op vogels? Dan moet je zeker ook eens naar de vogel podcasts van Roots luisteren.

vogelspot-gebieden

 Klutenfamilie, foto: Gonda van Wijk

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie