De 10 mooiste foto’s van gaaien, gemaakt door lezers van Roots

René Alblas

10-12-2021 00:00:00

“De grootste bosbouwers van de wereld”, zo worden gaaien ook wel genoemd. Zodra er eikels aan de eikenbomen komen, begint de gaai ze her en der in de grond te stoppen. Als wintervoorraad. Als hij er eentje vergeet, groeit die uit tot een nieuwe eik. Deze “bosbouwer” is ook nog eens heel fotogeniek, dat kun je wel zien aan de foto’s hieronder. Tien prachtplaten, gemaakt door lezers van Roots.

Actie! Foto: Alex Hagenbeek

 

Prachtig verstild beeld, gemaakt door Annie Keizer

 

gaaien

Mooie omlijsting van herfstblad, foto: Herman van der Hart

 

gaaien

Mooi vastgelegde gaaiencommunicatie, foto: Andre Kipp

 

gaaien

Foto: Josina Roks

Kruinveren

Als gaaen opgewonden zijn, kunnen zij hun kruinveren opzetten. Deze veren zijn afwisselend licht van kleur met zwart. De blauwe veren op de vleugel zijn het belangrijkste kenmerk van de gaai. Vroeger werden gaaien ook wel Vlaamse gaaien genoemd.

gaaien

Mooi winters plaatje. Foto: Kristien van Acker

 

gaaien

De bosbouwer in actie. Foto: Pieter Espeel

 

gaaien

Rob Bulder fotografeerde deze gaai in een sneeuwbui

 

gaaien

Deze sfeervolle plaat is gemaakt door Sacha Bijkerk

 

gaaien

Wat een dynamiek in deze foto van Vera van der Waal

Roots Foto van de Maand

Deze foto’s van gaaien zijn in de afgelopen jaren ingestuurd voor de Roots Foto van de Maand wedstrijd. Wil je ook meedoen aan de Roots Foto van de Maand wedstrijd? Deze maand is het thema roodborstjes. Klik hier om mee te doen. Inzenden kan nog tot en met 13 januari 2022.

Zoek je meer inspiratie om mooie vogelfoto’s te maken? Lees hier hoe je een goudhaantje fotografeert, een boeiend verslag van Roots fotoblogger Bert Kok. Fotograaf Alex Pansier licht hier zijn foto van een putter toe, en hier vertelt hij over steenuilen fotograferen.

Of kijk hier voor de 10 mooiste baardman-foto’s.

Recente Editie

Meer Natuurfotografie