De natuur fotograferen met je smartphone

René Alblas

18 januari 2023 .

Er zijn momenten waarop fotograferen met je smartphone de beste optie is. Of misschien de enige optie, als je geen camera bij je hebt. Waar moet je op rekening mee houden? Roots geeft 10 handige tips voor smartphonefotografie in de natuur.

10 tips voor fotograferen met je smartphone

  1. Als je je smartphone de hele dag gebruikt, is de kans groot dat je met je vinger wel eens de lens komt. Veeg dus even je lens schoon met een lensdoekje of desnoods je shirt voordat je gaat fotograferen.
  2. Fotografeer je verticaal, draai je telefoon dan eens 180 graden. De camera zit dan op een lager standpunt waardoor je bijvoorbeeld dieren makkelijker op ooghoogte kunt fotograferen. Ook als je plat op je buik ligt voor een paddenstoel of een strandloper kun je met een gedraaide telefoon een (nog) lager standpunt bereiken.
  3. Inzoomen is op de meeste telefooncamera’s wel mogelijk, maar kan nogal eens teleurstellende resultaten opleveren. Als je het toch gebruikt, zoom dan heel licht in. Een voor de hand liggend alternatief is dichter op je voorwerp gaan staan. Als dat niet mogelijk is, probeer dan met behulp van de compositie en/of het licht toch zoveel mogelijk nadruk te leggen op het (wat kleinere) onderwerp. Lijnen die naar je onderwerp wijzen, zoals een riviertje, een bomenrij of een pad, kunnen ervoor zorgen dat je onderwerp meer aandacht krijgt. Ook een schaduwrijke voorgrond met een goed belicht onderwerp, kan de afwezigheid van inzoomen enigszins compenseren.
  4. Ken je beperkingen. Probeer situaties te mijden waarin fotograferen met je smartphone niet zo’n goede optie is. Werk bijvoorbeeld niet met hoge ISO waarden en ga ervan uit dat je met je smartphone geen beperkte scherptediepte kunt maken.
  5. Hoewel fotograferen met je telefoon vooral een gemakskwestie is, waarbij zoveel mogelijk automatisch gaat, zijn er toch diverse instellingen mogelijk. Maak daar gebruik van en bepaal in ieder geval zelf waarop scherp gesteld moet worden. Tik de plek aan op je beeldscherm die jij optimale scherpte wilt geven, hou iets langer vast en de scherpstelplek is vergrendeld.
  6. Gebruik de Nachtzicht functie. Deze functie zit op bijna alle recente telefoons. Bij deze functie maakt de camera meerdere foto’s in donkere situaties die gecombineerd worden en samen een zo scherp mogelijke foto opleveren. Daarvoor moet je de telefoon dus wel wat langer stilhouden. Hetzelfde geldt voor de HDR functie van je telefoon, hierbij worden meerdere belichtingen samengevoegd tot één perfecte foto. De resultaten hiervan pakken soms nog beter uit dan die van je normale camera.
  7. Vermijd zoveel mogelijk de flitsfunctie van je camera. De smalle straal van fel licht levert zelden mooie foto’s op.
  8. Probeer altijd met twee handen je smartphone vast te houden. Als je toch maar één hand kunt gebruiken, stel dan de timer in, zodat het afdrukken geen bewegingsonscherpte veroorzaakt.
  9. Voor een goede nabewerking van je telefoonfoto’s is het raadzaam om een aparte app te gebruiken. Daarmee heb je alles veel meer in de hand dan in de standaard bewerkingsfuncties van je telefooncamera. Een goede, bijna professionele bewerkingsapp is Snapseed (ios en android). Ook de Lightroom app is een aanrader.
  10. Wil je serieus werk maken van macrofotografie (zonder echte camera), overweeg dan om een macro voorzetlens voor je telefoon aan te schaffen. Het stilhouden van een telefoon met opzetlens is lastig, daarom is het handig daarbij een statiefje te gebruiken.
fotograferen met je smartphone

Blijf de baas over je opname. Tik met je vinger aan waar de scherpte moet vallen (hier op de bergen en niet op de bomen in de voorgrond) en kies de belichting die je wenst (hier zijn de voorgrondbomen onderbelicht tot silhouetten)

De scherptediepte is lastig te beïnvloeden op je smartphone. Door teveel scherptediepte in deze foto, leidt de omgeving af van de vlinder.

Heel voorzichtig iets dichterbij komen is hier de beste oplossing.

 

fotograferen met je smartphone

Een alternatief voor inzoomen: laat een mens of huisdier kijken in de richting van je onderwerp (hier de nevel in het dal)

Lees hier meer over het fotograferen van mist en nevel

Meer natuurfotografie-inspiratie? Lees dan onze fotografie-tutorials in de Roots rubriek Uitgelicht. Ook handig als je wilt fotograferen met je smartphone.

Foto’s (gemaakt met Android smartphone): René Alblas


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie