Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie

Marloes Blom

21 December 2022 .

Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie

Heb je al wat ervaring met fotograferen en wil je jezelf ontwikkelen in de verschillende aspecten van natuurfotografie? Dat kan met deze verdiepingscursus, ontwikkeld door professioneel natuurfotograaf Henkjan Kievit. Hij behandelt diverse onderwerpen, van landschaps- tot vogelfotografie en van insecten tot zoogdieren. Doe je mee aan de Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie 2023? Geef je dan snel op, het aantal plekken is beperkt!

Opzet van de Verdiepingscursus Natuurfotografie

De verdiepingscursus natuurfotografie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1 cursusdag over het gebruik van Adobe Lightroom
  • 5 bijeenkomsten via Microsoft Teams
  • 5 velddagen

De theoretische inleidingen van de praktijkdagen vinden via Teams plaats: op de donderdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. Telkens in de week voordat de velddagen plaatsvinden. Op die manier is het mogelijk om op de velddagen op tijd, met het mooie licht, in het veld te kunnen zijn. De locaties van de velddagen passen bij het onderwerp van die dag, en voor de lunch wordt gezorgd.

Programma Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie 2023

Cursusdag 1 (10 februari): Adobe Lightroom

Inleiding in de workflow en het gebruik van Adobe Lightroom. Het downloaden van je foto’s komt aan bod, het uploaden in Lightroom, de basisprincipes van het nabewerken en het exporteren van een bewerkt bestand. Andere onderwerpen die worden behandeld: HDR (high dynamic range) en stitchen, het aan elkaar ‘plakken’ van meerdere foto’s om een panoramabeeld te maken.

Locatie: De Schaapskooi, het natuurcentrum van de Natuur­ en Vogelwacht Vijfheerenlanden in het Utrechtse Schoonrewoerd

16 maart Teamsmeeting & 24 maart velddag: (zee)vogels

Bij de Pier van IJmuiden (NH) kun je soms vogels zien die normaal gesproken vooral boven open zee vliegen. Zoals jan­van­genten, stormvogels en jagers. Maar altijd zijn er plevieren, strand­ en steenlopers, meeuwen en veel andere soorten te zien. In het theoretische deel voorafgaand aan de velddag hebben we het vooral over de manier waarop je vogels het beste kunt benaderen, over sluitertijden, brandpuntsafstanden en meer.

Lees ook:
De drieteenstrandloper is een echte wereldreiziger. Op Antarctica na kun je de drieteenstrandloper op ieder continent zien. Dit kleine vogeltje weegt maar 50 gram. Het zijn topatleten die ieder najaar soms wel 15.000 kilometer afleggen. En dezelfde afstand in het voorjaar ook weer helemaal terug! Lees hier meer over die rennende bolletjes op het strand.

Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie
Een jan-van-gent zie je soms bij de Pier van IJmuiden. Foto: Henkjan Kievit

25 mei Teamsmeeting & 2 juni velddag: insecten

In de Everdingerwaard (UT) en het Tichelterrein in Buren (GD) duiken we in de wereld van de voorjaarsvlinders, zoals het oranjetipje, icarusblauwtje en bont zandoogje, en andere insecten. Behalve insecten tref je er ook allerlei prachtige planten. In de bespreking vooraf behandelen we zaken waarop je bij macrofotografie moet letten, zoals scherptediepte, bokeh en achtergrond. Maar we bespreken ook het gedrag van vlinders en andere insecten: waar zitten ze, hoe gedragen ze zich en hoe kun je daar je voordeel mee doen?

Lees ook:
Eind april 2022 waren er opvallend veel oranjetipjes

Op de tweede velddag staat het gedrag van insecten op het programma. Op deze foto: een viervlek. Foto: Henkjan Kievit

27 mei extra workshop Everdingerwaard: landschapsfotografie

Optioneel: een extra workshop in de Everdingerwaard. Dit gebied wordt bezocht door veel vogels, er zijn volop bijzondere planten en insecten en we kunnen ons hier richten op landschapsfotografie. We gaan deze dag een halfuur voor zonsopkomst het veld in om op tijd klaar te staan voor de frêle kleuren die de ochtend ons biedt.

22 juni Teamsmeeting & 30 juni velddag: orchideeën

Juni is de maand dat orchideeën en andere mooie planten hun pracht aan ons tonen; schoonheid op de vierkante centimeter. Planten zitten nou eenmaal beter stil dan insecten, dus is dit bij uitstek een onderwerp waarmee we kunnen oefenen met creatieve technieken. Zoals dubbelopnames, bewuste onscherpte en kleurvlakken.

Locatie: Tichelterrein Buren (GD)

15 september extra velddag

Extra velddag naar een nog nader te bepalen natuurgebied.

12 oktober Teamsmeeting & 20 oktober velddag: burlende damherten

Eind oktober burlen de damherten dat het een lust is in de Amsterdamse Waterleidingduinen (NH). Dat is een spektakel dat je als natuurfotograaf ooit een keer moet hebben meegemaakt. Vooraf wordt besproken hoe je je belichting en scherpstelling regelt in een wat donker bos. De toepassing van al die kennis vindt plaats tijdens de velddag.

Lees ook:
De Stelling van Amsterdam biedt talloze forten, sluizen en dijken. Roots-journalist Gemma Venhuizen maakt een natuurommetje langs een stukje van dit Unesco Werelderfgoed in de omgeving van Spaarndam. 

Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie
Eind oktober burlen de damherten. Tijdens de vierde Teams meeting en velddag leer je belichten en scherpstellen in een donker bos. Foto: Henkjan Kievit

9 november Teamsmeeting & 17 november velddag: paddenstoelen

We gaan naar een topgebied voor paddenstoelen: de Kaapse Bossen bij Doorn (UT). Hier leer je hoe je paddenstoelen het mooist op de foto krijgt. En hoe je daarbij gebruik kunt maken van lampjes, lightboxen, een reflectiescherm et cetera.

Praktische informatie

Kosten: € 825 voor de hele cursus, Roots-abonnees betalen € 695. De optionele workshops kosten € 120 per dag, Roots-abonnees betalen € 100.
Maximum aantal deelnemers: 15.
Nodig: digitale (spiegelreflex)camera met verwisselbare lenzen of een systeemcamera met zoomlens. En een computer of laptop voor de bijeenkomsten in Microsoft Teams en waarop Adobe Lightroom is geïnstalleerd (kan eventueel worden gehuurd). Meer informatie over de Roots Verdiepingscursus Natuurfotografie & aanmelden: rootsmagazine.nl/verdiepingscursus.

Cursusleider Henkjan Kievit

Henkjan Kievit (1963) is professioneel natuurfotograaf. Sinds zijn elfde fotografeert hij en natuur is daarbij altijd het hoofdonderwerp geweest. Na een opleiding tot biologie- en aardrijkskundedocent heeft hij onder meer gewerkt voor De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen.

De laatste jaren volgt hij zijn passie volledig en is hij als zelfstandig fotograaf en filmer actief vanuit zijn bedrijf Vanellus Vanellus photo productions. Daarbij organiseert hij workshops en fotoreizen in binnen- en buitenland. Hij heeft een ruime ervaring als fotograaf en heeft tal van publicaties op zijn naam en exposities achter de rug. En hij is ook een zeer ervaren cursusleider. Door zijn opleiding, passie voor natuurfotografie en enthousiasme, maar zeker ook zijn gevoel voor humor is hij een fotografische inspirator én een inspirerende docent.

Foto bovenaan: Henkjan Kievit

Meer natuurfotografie

  • Wil je de basisvaardigheden bij natuurfotografie (beter) onder de knie krijgen? Na een succesvolle eerste editie organiseert de Roots Academy in 2023 voor de tweede keer de Roots Basiscursus Natuurfotografie. Ook hier zijn de plekken beperkt, de cursus gaat van start op 20 januari 2023.
  • De beroemde Belgische natuurfotograaf Glenn Vermeersch exploiteert tien fotohutten in de omgeving van Kalmthout, net over de grens, en nog eens zes in Frankrijk. Henkjan Kievit bezoekt zijn klassieke ‘boshut’, hut nummer 2, gelegen in een uitgestrekt bos met vooral naaldbomen en met een grote vijver ervoor.
  • ’s Winters kun je de mooiste foto’s maken van winterse landschappen. En al helemaal met deze tips van Roots: zo fotografeer je rijp en zo fotografeer je in de sneeuw.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Fotografie