Dit zijn de winnaars van de British Wildlife Photography Awards

René Alblas

15 March 2024 .

De Britse natuurfotowedstrijd British Wildlife Photography Awards (BWPA) wordt jaarlijks georganiseerd. In deze wedstrijd staat de Britse natuur centraal. De winnaars van de 2024 editie zijn recentelijk bekend gemaakt. Roots maakte een selectie van winnaars.

Oproep tot actie

De organisator van deze wedstrijd, Will Nicholls hoopt dat de schitterende beelden die uit deze competitie voortkomen, kunnen dienen als een bron van inspiratie en bewondering. Daarnaast hoopt hij dat deze beelden ook een oproep tot actie kunnen zijn. “Het behoud van de natuurlijke schoonheid van Groot-Brittannië is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen, en de BWPA speelt een belangrijke rol in het aanwakkeren van die bewustwording”, aldus Nicholls.

Er kon dit jaar worden ingezonden voor 10 categorieën en er kwamen in totaal zo’n 14.000 foto’s binnen. De hoofdprijs is 5000 pond.

Een selectie van de winnaars van de British Wildlife Photography Awards

Winnaar in de categorie dierengedrag

Kikkers – Ian Mason/British Wildlife Photography Awards

“Elk jaar in maart komen onze tuinvijvers plotseling tot leven met honderden kikkers die uit het niets van de ene op de andere dag lijken te verschijnen. Ik fotografeer ze al vele jaren en ben altijd gefascineerd en geamuseerd door hun capriolen. Hier is er een strijd aan de gang om met een vrouwtje te paren. Een groot deel van de tijd is er een drukte van belang, maar soms bevriezen ze lang genoeg om een kans te maken. De foto is gemaakt met de lens op waterniveau en de achtergrond is een verre lariksboom.”

Eervolle vermelding dierenportretten

Haas bij zonsopgang – Spencer Burrows/British Wildlife Photography Awards

“Ik heb het geluk dat ik toegang heb tot een boerderij waar ik kan fotograferen. Ik heb de afgelopen jaren veel tijd met hazen doorgebracht. Gedurende deze tijd heb ik me enorm kunnen verdiepen in hun gedrag, waardoor ik dichtbij kon komen zonder het dier te storen – hazen zijn vaak schichtig. Voor deze foto lag ik doodstil op een lage plek in het veld. Deze haas was heel ontspannen en stelde me in staat enkele portretten te maken terwijl de zon boven het veld opkwam.”

Winnaar categorie Dierenportretten

Vliegende spreeuw in de nacht – Mark Williams/British Wildlife Photography Awards

“Ik observeerde de vogels in mijn tuin al een tijdje terwijl ze zich tegoed deden aan zonnebloempitten en pinda’s uit de voederbak. Ik probeerde het gevoel van beweging en vluchtpatronen in mijn beelden vast te leggen en toch de fijne details van de vogels te behouden. Om dit te bereiken, gebruikte ik de flitser in de synchronisatiemodus. Daarbij moest ik de flits zorgvuldig in evenwicht brengen met het omgevingslicht om het spoor van de spreeuw aan het begin van de belichting vast te leggen, terwijl een korte flits de vogel midden in de vlucht zou doen bevriezen.”

Hoofdprijs winnaar

Drijvende voetbal met verrassing – Ryan Stalker/ British Wildlife Photography Awards

“Op deze foto zie je een voetbal die onder de waterlijn bedekt is met zeepokken. Boven het water hangt slechts een voetbal. Maar onder de waterlijn bevindt zich een kolonie wezens. De voetbal spoelde aan in Dorset na een enorme oceaanreis over de Atlantische Oceaan. Ganzenzeepokken zijn niet inheems in Groot-Brittannië, maar kunnen tijdens krachtige Atlantische stormen op onze kusten aanspoelen. Hoewel de bal afval is en niet in zee zou moeten liggen, vraag ik me toch af welke reis de bal heeft afgelegd. Van aanvankelijk verdwaald zijn, vervolgens tijd doorbrengen in de tropen waar de zeepokken inheems zijn en misschien jaren in de open oceaan voordat ze in Dorset aankomen. He tgevaar bestaat dat deze exoten in de Britse wateren kunnen overleven en invasieve soorten kunnen worden. Meer menselijk afval in de zee zou het risico kunnen vergroten dat meer invasieve exoten onze kusten bereiken.”

Eervolle vermelding categorie Habitat

Oogstdief – Steven Allcock / British Wildlife Photography Awards

“Het was een aangename lenteavond en ik bracht wat tijd door op een akker. Ik had daar al eerder grote aantallen hazen waargenomen. Ik stond aan de rand van het akkerland toen ik plotseling deze kleine haas zag, kauwend op de gewassen. Ik naderde langzaam en voorzichtig en kwam dichtbij genoeg om het beeld vast te leggen. Ik ging laag zitten en maakte een aantal foto’s Ik vind deze vooral leuk vanwege de gezichtsuitdrukking van de haas terwijl hij op het gewas knabbelt.”

Hoofdprijs jongeren

Meerkoet – Max Wood/ British Wildlife Photography Awards

“Ik werd om 4.45 uur wakker in de hoop foto’s van watervogels met tegenlicht te kunnen maken bij Frensham Pond in Surrey. Ik ging aan de rand van de vijver liggen en wachtte tot de vogels actief werden. Naarmate de ochtend vorderde, begonnen zonnestralen door de bomen langs de rand van de vijver te schijnen. Alsof er schijnwerpers in de ochtendmist ontstonden. Hierdoor ontstond een prachtige sfeer, die ik in mijn beelden wilde vastleggen. Deze meerkoet was op de vlucht tijdens een gevecht en rende over het water om door de mist en lichtstralen te vluchten.”

Wil je nog meer winnaars zien? Kijk dan op de site van de British Wildlife Photography Awards

Wat waren ook alweer de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023?

Nog zo’n mooie wedstrijd, de Wildlife Photographer of the year, bekijk hier de winnaars.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie