Hoe is deze winnende foto van een ree tussen de klaprozen gemaakt?

René Alblas

19 January 2024 .

Deze schitterende foto van een ree tussen de klaprozen heeft de hoofdprijs van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023 gewonnen. De maakster, Gonnie van de Schans vertelt het verhaal achter de foto.

Waar en wanneer is de foto gemaakt?

“De foto is in juni 2021 gemaakt in een vogelhut in Kalmthout, België.”

Kun je vertellen hoe de foto tot stand is gekomen?

“Samen met vriendin Loes Belovics had ik vogelhut 10 gehuurd bij Glenn Vermeersch. Voor de hut is een klein akkertje dat wordt ingezaaid met een wildebloemenmengsel. Op dat moment stonden de klaprozen uitbundig te bloeien. ’s Ochtends namen we al heel vroeg plaats in de hut. Er kwamen allerlei vogels langs, zoals roodborsttapuiten. Dat is al bijzonder, want die zie je niet zo vaak voor een hut. Op een gegeven moment verscheen er ook een konijntje. Dat zag er zo lief uit, midden tussen die klaprozen.”

Hoe verliep de dag verder?

“‘s Middags na nog veel meer vogels mocht er wel weer iets anders komen, vonden we. Prompt verscheen er van links een ree uit de begroeiing. Ademloos keken we toe. De plek waar ze stond was rommelig, maar als ze toch eens om zou lopen tot het pad dat tussen de bloemen doorliep. Dat deed ze niet. Ze stapte het bloemenveldje in en verdween uit het zicht. We probeerden aan de hand van bewegende bloemtoppen in te schatten waar de ree was. Ondertussen schoven we de stoelen en camera’s zo stil mogelijk helemaal naar rechts om allebei recht tegenover het pad te kunnen zitten. Loes zat bijna bij me op schoot.

En daar kwam ze weer tevoorschijn. Heel rustig liep ze onze kant op. Af en toe stond ze even stil en toen begon ze te snoepen van de klaprozen. De adrenaline vloog alle kanten op. Gelukkig hebben we allebei een systeemcamera waardoor de sluiter niet te horen is. De reegeit liep tot halverwege het pad, draaide daar om en wandelde weer heel rustig terug, nog steeds af en toe een hapje nemend van de bloemen. Wat een euforie toen ze weg was. Een ongekend moment.”

Lees de prachtige verhalen van Rootslezers over hun ontmoetingen met een ree.

Wat vind je leuk aan natuurfotografie?

“Natuurfotografie is mijn passie. Het is heerlijk om buiten te zijn. Er zijn zo veel onderwerpen en mogelijkheden. Ongekend. Het blijft boeien. Ik vind het heerlijk om samen met mijn goede vriendin Loes uitstapjes te plannen waarbij we hele weekenden vullen met fotografie.”

Had je al vaker foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd?

“Jazeker, er hebben al verschillende foto’s van mij in de natuuragenda gestaan. In 2012 heb ik met een foto van een vos de 1e plaats in de categorie overige dieren behaald. Dat vergeet ik nooit meer.”

Wat zijn de technische gegevens van deze foto?

“De foto is gemaakt met een Nikon Z6II met een 200-400 millimeter objectief. Het diafragma is f/5.6, sluitertijd 1/1250 en ISO 800.”

Hier vind je alle winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2023.

Doe mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2024

Heb je ook zin om mee te doen met de Roots Natuurfotowedstrijd? Op 1 februari start de nieuwe wedstrijd. Je kunt weer inzenden voor zes verschillende categorieën (vogels, insecten, plantenrijk, overige dieren, landschappen en art of nature) en in totaal maximaal 7 foto’s. Deelname is natuurlijk gratis! Kijk vanaf 1 februari op rootsmagazine.nl/natuurfotowedstrijd om mee te doen.

Lees hier alles over de prijzen die je kunt winnen.

Let op: inzenden voor de fotowedstrijd kan van 1 februari t/m 3 maart 2024

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Natuurfotografie