73 toplocaties om stinsenplanten te zien

Daniël Mulder

26 februari 2023 .

stinsenplanten

Op landgoederen, in parken of rond boerderijen en kastelen; overal kleuren bloeiende stinsenplanten nu massaal de lente in. Dompel je onder in deze vrolijke voorjaarsbloeiers, want met onze hotspotlijst stinsenplanten (getipt door Roots-lezers) in het maartnummer, vind je bijna altijd een mooie locatie bij jou in de buurt. Hierbij 10 locaties als voorproefje…

1. Bostulpen bij de Oude pastorie

“De oude pastorie in het Groningse Warffum kent een geschiedenis van ruim 700 jaar”, vertelt bewoner Mijnard Scheers. Achter het eeuwenoude huis ligt een hof met veel verschillende börgbloumkes, zoals stinsenplanten ook wel worden genoemd in het Gronings. “De grote tuin meet 7.000 m2”en is een van de tweehonderd botanische hotspots van Nederland en behoort tot de top vijf van stinsenhotspots; van sneeuwklokje tot holwortel en van bostulp tot sterhyacint, er groeit van allerlei moois. De tuin is alleen te bezoeken tijdens open dagen.


PRAKTISCH: Oude Pastorie, Pastorieweg 24, Warffum. De tuin is te bezichtigen op 4 en 5 maart en op 8 en 9 april 2023.
De bostulp (zie foto) is een stervormige en gele bloem die je juist niet in bossen vindt, maar eerder in open terreinen. Komt van oorsprong uit Zuid- en Oost-Europa.
Bloeitijd: april en mei.

2. Holwortel kleurt landgoed Dickninge

Langs het riviertje de Reest rond het plaatsje De Wijk liggen verschillende landgoederen: Havixhorst, Voorwijk en Dickninge. Laatstgenoemde trekt in het vroege voorjaar volop bekijks vanwege de stinsenplanten. Vooral holwortel bloeit in flinke aantallen en kleurt het landgoed paars en wit. Oorspronkelijk was het huis Dickninge een Benedictijner klooster en het is dankzij de monniken dat holwortel hier groeit, want het werd gebruikt vanwege de geneeskrachtige werking van de stoffen in de wortel van de plant. Holwortel wordt daarom ook wel kloosterkruid genoemd.
PRAKTISCH: landgoed Dickninge, Schiphorsterweg 42. De Wijk.

Holwortel houdt van vochtige en voedselrijke grond, liefst een beetje onder bomen. De witte of paarse bloemen staan in trossen rechtop. Bloeitijd: maart t/m mei. Foto: Marcel van Kammen.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

3. Beeckestijn biedt een bont gezelschap van stinsenplanten

In Velsen-Zuid ligt Beeckestijn, dat in beheer is bij Natuurmonumenten. De buitenplaats biedt een rijk palet aan landschappen, van parkbos tot kruidentuin. Je kunt hier prima wandelen en in de lente tref je dan ook een bont gezelschap van stinsenplanten. Een greep uit het aanbod: holwortel, grote sneeuwroem, knikkende vogelmelk en gulden sleutelbloem, maar om de plant Haarlems klokkenspel is het landgoed echt bekend. Er zijn regelmatig excursies, maar je kunt ook op eigen gelegenheid rondstruinen.
PRAKTISCH: Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, Velsen-Zuid.

Op buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid groeit onder meer Haarlems klokkenspel. Foto: ANP /
Jeannette Tas.

Nog 7 toplocaties voor stinsenplanten

4. Martenatuin in Franeker, 5. Domies Toen in Pieterburen, 6. landgoed Overcingel in Assen, 7. landgoed Hackfort bij Vorden, 8. Jac. P. Thijssepark in Amstelveen, 9. landgoed Mildenburg in Oostvoorne en 10. landgoed Mookerheide in Molenhoek.

Meer lezen over stinsenplanten

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Meer Nieuws