Autorijden op suiker?

redactie

28 oktober 2011 .

Groene brandstof voor auto’s is ‘in’. Maar aan alternatieven die gevonden kleeft vaak weer een bezwaar. Elektrisch rijden zou een te grote aanslag op het electriciteitsnet zijn, en het zeer grootschalig verbouwen van mais en soja voor ‘groene benzine’ is schadelijk voor het milieu en ‘aso’ richting de landen met hongersnood.

In Brazilië lijkt er nu een alternatief te zijn dat weinig van dit soort bezwaren met zich meedraagt. Alcohol uit suikerriet! Een relatief schoon product dat als brandstof weinig uitstoot heeft en dat gemakkelijk met gewone benzine gemengd kan worden.

Rietsuiker heeft het grote voordeel dat de opbrengst per hectare hoog ligt en dat er dus met een relatief klein gebied al een enorme hoeveelheid rietsuiker geproduceerd kan worden. Van een rietsuikerplant wordt eenderde gebruikt om alcohol te verkrijgen, een derde wordt verbrand om energie op te wekken, het resterende deel wordt nu nog als stro op het land achtergelaten maar in Brazilië wordt onderzocht of hieruit nog meer alcohol kan worden gewonnen.

De productie van deze suikeralcohol neemt jaarlijks toe en vormt inmiddels al ongeveer de helft van alle autobrandstof in Brazilië. De verwachting is dat binnen enkele jaren het land volledig op zijn zelf verbouwde suiker kan rijden.

De suiker wordt ver van het Amazonegebied geproduceerd dus zou het geen schadelijke gevolgen voor het regenwoud moeten hebben. En omdat er nog ruimte genoeg is in Brazilië hoeft de suikerproductie geen andere voedselproductie te verdringen.

Zit er dan helemaal geen ‘maar’ aan dit verhaal. Natuurlijk wel. Ten eerste is de productie van rietsuiker wel duurzaam te maken, maar dat is lang nog niet overal gebeurd en verder is de prijs van de suikeralcohol gemiddeld iets hoger dan die van benzine, maar daar moet met schaalvergroting ook een einde aan komen. Voltanken met suiker dan maar?


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws