Beleef de lente 2022: dit hebben we kunnen zien!

Adinda van Kuijk

21 August 2022 .

Beleef de Lente, vijf maanden lang. Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en heel veel bijzondere momenten was de oogst van vijf maanden wederom indrukwekkend. Eind februari zette Vogelbescherming de camera’s aan. Sindsdien hebben zo’n 1,1 miljoen mensen meegekeken in nesten van onder meer zeearenden, merels, visarenden en kerkuilen. Op 1 augustus gingen de laatste camera’s uit. Wat hebben we allemaal kunnen zien?

2022 was een enerverend seizoen voor Beleef de Lente. De start dit jaar begon al veelbelovend met een bosuil die, traditioneel als eerste, een ei legde voor het oog van de camera. Helaas bleek de man van het bosuilenstel bij de heftige storm in de week ervoor overleden. Er was daarna nog wel sprake van paarvorming, maar tot een legsel kwam het helaas niet. Ook dat is de natuur. Een valse start? Misschien. Maar het werd ruimschoots goedgemaakt met een scala aan andere soorten dat wél succesvol tot broeden kwam.

Foto: Zeearend vangt vis. Een genot om zeearenden te volgen. Martijn de Jonge

Clowneske zeearendjongen

De eerste vogelsoort die na de bosuil voor de webcam tot broeden kwam, was meteen de grootste: de zeearend. Dankzij een nieuwe camerapositie boven het nest in de Friese Alde Feanen, was te zien hoe uit twee eieren twee imposante jonge zeearenden groeiden. Door hun soms clowneske gedrag groeiden ze uit tot de lievelingen van dit seizoen.

Op het Rijksmuseum

Maar ook andere roofvogels stalen de show. Denk aan de torenvalken in Drenthe en de visarenden in de Biesbosch. Bij de slechtvalken was er zelfs twee keer kans tot een legsel. Het lukte helaas niet in de vertrouwde nestkast op tv-toren ‘De Mortel’ in Brabant. Gelukkig hadden we een levensgrote troef achter de hand: een slechtvalkpaartje op het Rijksmuseum in hartje Amsterdam. Dit hoofdstedelijke tweetal zag drie jongen uitvliegen.

gierzwaluw

Foto: Gierzwaluwen vliegen vrijwel onafgebroken. iStock

Een andere soort die op stand broedde, was de gierzwaluw. Dit paar bracht voor de camera twee jongen groot in hun nestkast op het West – Betuwse kasteel Waardenburg. De merels slaagden er zelfs in twee nesten groot te brengen. Wat meteen mooie reclame is voor het Jaar van de merel.

Foto: Grutten. Martijn van Sabben

Van pimpelmees tot grutto

En zo had Beleef de Lente veel hoogtepunten: pimpelmezen die tot broeden kwamen in een koolmeeskast, ooievaarjongen die het niet redden, broedende grutto’s en andere boerenlandvogels voor de camera.

De camera’s zijn inmiddels uit, gelukkig zijn er altijd de beelden nog: de beelden blijven te zien en ook blogs kun je blijven lezen. Over zeven maanden gaan de camera’s weer aan voor Beleef de Lente 2023. Kijk jij ook weer mee?

 

 

 

 

Bron: Nature Today

Foto bovenaan: Pimpelmees door Ingrid van Gulick

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws