Boommarters in de kijker

Paul Bohre

02-07-2022 00:00:00

Boommarters leven voornamelijk ’s nachts en zijn moeilijk te zien. Bovendien hebben ze scherpe zintuigen, waarmee ze mensen zelf eerder zien dan andersom. In deze tijd van het jaar is dat anders. Ze zijn bij daglicht actiever en daarom maak je nu meer kans op een boommarter in de kijker.

Jonge boommarters worden doorgaans geboren tussen eind maart en eind april. De jongen groeien steeds sneller en krijgen meer honger. Daarom gaat het vrouwtje steeds vroeger op jacht, soms al vanaf 15.00 uur. De jongen verblijven de eerste tijd een een boomholte. Als ze ongeveer acht tot negen weken oud zijn worden ze speels en verlaten ze soms even het hol. Uiteindelijk neemt het vrouwtjes ze ook verder mee, om een meer zwervend bestaan door hun territorium te leiden. Daarbij worden verschillende dagrustplaatsen gebruikt, zoals roofvogelnesten, dichte boomkronen, dichte sparrenbosjes, takkenhopen en grondholen. Gaandeweg juli en augustus neemt het vrouwtje haar jongen mee op jacht en is het mogelijk om in het bos een dergelijk gezin tegen te komen.

Boommarters in de kijker

Jonge boommarters zijn super nieuwsgierig en komen op een gegeven moment hun hol uit om te spelen. Foto Paul Böhre

 

Paartijd

Rond juli en augustus is er nog meer aan de hand. Het is namelijk ook de paartijd van boommarters. De mannetjes, die zich trouwens helemaal niet bekommeren om hun jongen, zijn dan veel actiever om voor het nageslacht voor volgend jaar te zorgen. Ze zijn ook regelmatig overdag actief om te proberen te paren met een vrouwtje, die in en rond hun territorium leven. Na de paring worden de eicellen bevrucht en vinden er enkele celdelingen plaats. Daarna stopt de ontwikkeling. Pas in februari zullen de celklompjes indalen en zich in de baarmoeder nestelen om zich verder te ontwikkelen. Het juiste moment van indalen is afhankelijk van de conditie van het vrouwtje. En vanaf eind maart werpt ze dan haar jongen van dat jaar. En begint de cyclus van het grootbrengen van de jongen opnieuw. Helemaal alleen haar taak!

Boommarters in de kijker

In juli en augustus maak je extra kans op het zien van de boommarter, omdat de jongen mee gaan jagen en het paartijd is. Foto Paul Böhre

 

Boommarters in de kijker

Mocht je in de komende tijd een dergelijk familiegroepje tegenkomen, dan wil de Zoogdiervereniging dat graag weten. Waarnemingen (met filmpjes of foto’s) kun je doorgeven aan: vilmar.dijkstra@zoogdiervereniging.nl

Vermeld locatie, datum, tijdstip en om hoeveel jongen het ging. Kijk hier voor een leuk filmpje over de boommarter.

Tijdens deze Roots wandelroute op de Utrechtse Heuvelrug bij Amerongen maak je kans op het zien van  boommarters.

Kijktip: zoek ze vooral op beukenlanen en beukenbossen. Marters hebben een voorkeur voor verlaten zwarte spechtennesten.

 

Recente Editie

Meer Nieuws