De citroenvlinder: 3 weetjes over een winterbikkel

Daniël Mulder

25 February 2021 .

citroenvlinder

Overijsselse Vecht

De citroenvlinder is een van de eerste dagvlinders die zich meldt in het vroege voorjaar. Roots zet 3 weetjes over de citroenvlinder op een rij.

Weetje 1: felgele mannen

Als de winter nadert, kruipen citroenvlinders weg in struiken zoals klimop en conifeer. Daar overwinteren ze als volwassen vlinder. De kou van afgelopen tijd deert ze niet. In het vroege voorjaar melden ze zich dan ook als een van de eerste dagvlinders. De mannetjes komen iets eerder uit hun winterrustplaats dan de vrouwtjes. Het zijn dus vooral mannetjes die je deze dagen ziet vliegen. Op deze zonnige dagen patrouilleren ze kilometers lang op zoek naar vrouwtjes.

citroenvlinder
Foto: Niels Kooyman

Weetje 2: dipje in juni

citroenvlinder
In het najaar vind je de citroenvlinder ook nog op herfsttijloos. Foto: Bob Luijks

De citroenvlinders die nu vliegen, paren in het voorjaar. De vrouwtjes verzamelen dan nog veel nectar want de eitjes moeten eerst nog rijpen. Na het leggen van de eitjes sterven ze voor de zomer begint. Tegen die tijd ontpopt zich de tweede generatie en volgt een hogere piek. Deze vlinders zoeken in het najaar een beschut plekje om te overwinteren. Bijna het hele jaar kun je dus citroenvlinders zien, met een dip in de wintermaanden en een klein dipje rond juni.

Weetje 3: citroenvlinder is een zwerver

De citroenvlinder kan over grote afstanden zwerven. Je vindt deze vlinder dan ook van Ierland tot Mongolië en van het midden van Scandinavië tot aan Noord-Afrika.

Meer leuke vlinderberichten

  •  ‘Pas bij terrassenweer – ook al is de horeca door het coronavirus gesloten – komen de citroenvlinders naar buiten.’ Lees hier het complete natuurblog over ‘le citron’.
  • De kleine vos is een van de bekendste vlinders in Nederland. Sinds een paar jaar wordt ook een ander familielid steeds vaker gezien: de grote vos. Je herkent deze vlinder aan een atoomteken op de vleugel.
  • Houd je van wandelen en van vlinders?  Dan is De mooiste VLINDER- & VOGELWANDELINGEN van Nederland echt iets voor jou. Het is de nieuwste gids in de succesvolle serie natuurwandelgidsen van Roots.

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws